Koken moet je ergens in je leven leren, hoe eerder hoe beter. Je zou denken dat iedereen daar intussen van doordrongen is, ouders voorop, maar zelfs ik heb vriendinnen die hun puberkinderen nooit willen laten koken, “want dan wordt de keuken zo’n puinhoop.”
Tja.
De jeugd van tegenwoordig blijft weliswaar steeds langer thuis wonen, maar ooit moeten ze toch de deur uit. En dan? Dan gaan ze onherroepelijk aan de thuisbezorgpizza en aan de pakjes en zakjes, wat ik u brom. Toen ik op kamers ging had ik de basisprincipes van koken weliswaar onder de knie, maar de dagelijkse praktijk bleek weerbarstig. Het waren de onvermijdelijke jaren van studentenprutjes: gehakt-met-nog-wat. Mijn chili con carne bestond uit een pond rul gebakken gehakt plus een blik bruine bonen. Verder niks. Ach ja, koken is een leertraject. Gelukkig bloeide ik al snel op en werd ik befaamd om culinaire pareltjes als quiche met zalm en ananas, allebei uit blik. Maar wél met verse dille.
Pakjes en zakjes kwamen er ook toen al niet in, al kan het ook zijn dat het winkelassortiment in die tijd nog niet zo uitgebreid als nu. Alleen koelverse lasagne, daar had ik een zwak voor. Geen lasagne bolognese – gehaktprutjes at ik immers al genoeg – maar die met spinazie en zalm. En elke keer viel het toch weer tegen, dat kunstmatige fabriekssmaakje. Laats zag ik in de supermarkt dat het zowaar nog steeds bestaat en kreeg ik acuut zin om het zelf te maken. Alleen bleken de pastavellen op en had ik geen puf om zelf te gaan kneden. Wel had ik een pakje wontonvelletjes in de vriezer liggen, daar ging het ook prima mee. Sterker nog, dat maakt dit gerecht helemaal kinderlijk eenvoudig.
Zelf maken?
Recept Wontonlasagne met spinazie en zalm
Nodig voor 4 personen:
½ pak wontonvellen (à 300 g, 9×9 cm, toko, diepvries)
250 g zalmfilet (rauw, niet gerookt)
800 g panklare spinazie
250 g ricotta
100 g gedroogde tomaat (op olie)
50 g pijnboompitten
1 ui
2 knoflooktenen
1 groot ei
handje verse dille
snuf cayennepeper
olijfolie
Zorg dat de wontonvellen helemaal ontdooid zijn. Oven voorverwarmen op 180 °C.
Vulling: Snij de zalm in dunne reepjes. Rooster de pijnboompitten in een drupje olie in een wok of hapjespan. Hou apart. Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in dezelfde pan. Voeg op hoog vuur al omscheppend hand voor hand de spinazie toe tot het slinkt. Roer de helft van de ricotta in een kom los met de fijngehakte tomaat, dille, zout, peper en cayennepeper. Meng de spinazie en de helft van de pijnboompitten erdoor. Klop de andere helft van de ricotta los met ei, plus zout en peper.
Samenstellen: Bedek de bodem van een goed ingevette lasagnevorm (28×20 cm) met wontonvelletjes. Verdeel er 1/3 van de spinazie over, dan 1/3 van de zalm. Dan weer deeg, et cetera. Zorg dat u drie lagen spinazievulling hebt en eindig met deeg. Bedek helemaal met de ricotta-met-ei. Bestrooi met de resterende pijnboompitten. Bak in de oven in 30 minuten gaar.
TIPS:
• Mocht u geen wontonvellen kunnen vinden, neem dan gewoon gedroogde pastavellen. Maak die wel eerst nat onder de kraan. Ook adviseer ik om de samengestelde schaal een uurtje te laten staan voor hij de oven ingaat. Dit recept bevat geen bechamelsaus, dus om te voorkomen dat het een gortdroog geheel wordt, moet u de pastavellen even de tijd geven om soepel te worden.
• En dat halve pakje velletjes dat overblijft? Terug in de vriezer kan niet, maar in de koelkast blijft het makkelijk nog een dag of 5 goed. Ik maak er vaak ravioli mee, zoals deze met aubergine, ricotta en munt uit mijn boek Slim.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.