Spritsen, speculaasjes en kletskoppen, wie kent ze niet? Maar wat weet u van gazellekoekjes, dadelhoorntjes of amandelbloemen? Voor deze Marokkaanse klassiekers kunt u terecht bij koekjeskoningin Elisabeth Scholtens, die online onder de naam Ellouisa (“dat lijkt het meest op mijn eigen naam en klonk toch een beetje Marokkaans”) al jaren Marokkaanse koekjes bakt. Zojuist verscheen haar fijne kookboek 100 luxe koekjes.
Zeventien jaar geleden ontmoette de Nederlandse juriste de Marokkaanse liefde van haar leven en ging ze zich verdiepen in de Marokkaanse keuken. In het pre-whatsapptijdperk was het echter niet zo makkelijk om even haar schoonmoeder in Marokko te raadplegen, dus zocht ze haar heil op internetforums. Met vallen en opstaan kreeg ze steeds meer gerechten onder de knie, waarbij ze al snel een voorkeur ontwikkelde voor koekjes. “Een taart meteen zo’n heel groot ding, terwijl één koekje al een traktatie is,” legt ze uit als ik haar bel. “En dan liefst met veel tegelijk én in allerlei verschillende soorten, dat ziet er het mooiste uit. “Overigens heeft ze voor haar boek de hoeveelheden wat aangepast, “want ik merkte dat mijn Nederlandse volgers niet meteen vijftig koekjes willen bakken.” Zelf draait ze daar haar hand niet voor om. Bakgelegenheden genoeg: alle islamitische feestdagen, maar ook bruiloften of visite, voor wie ze overigens net zo lief gevulde koeken of bokkenpootjes maakt. “Het enige nadeel,” waarschuwt ze, “als je eenmaal zelf koekjes gaat bakken, vind je die uit een pak daarna echt niet meer lekker.”
Na een tip bak ik als eerste de maïzenakoekjes uit haar boek. Gemaakt met boter én olie, wat in combinatie met maïzena in plaats van bloem een in de mond smeltend effect geeft. En dan gaan ze ook nog eens door chocolade en gemalen cornflakes. “Dat klinkt inderdaad niet als een eeuwenoud Marokkaans ingrediënt,” lacht Elisabeth, “maar het is toch echt een traditioneel koekje dat elke Marokkaan kent.”
Boekinfo:
Elisabeth Scholten, 100 luxe koekjes van eigen deeg, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046825204, € 23,99
Zelf maken?
Recept Marokkaanse maïzenakoekjes met chocola en cornflakes
Nodig voor 20 koekjes:
3 eidooiers
30 g suiker
1 zakje vanillesuiker
65 g roomboter (kamertemperatuur)
35 ml zonnebloemolie
150 g maizena
½ tl bakpoeder
Garnering:
150 g melkchocolade
100 à 150 g cornflakes
Oven voorverwarmen op 175 °C. Doe dooiers, suiker, vanillesuiker, boter en olie in een kom en klop glad met de mixer. Meng maizena en bakpoeder erdoor en kneed kort met de hand tot een zacht deeg. Té zacht? Weersta de neiging om extra maïzena toe te voegen maar leg het deeg even een half uurtje in de koelkast. Rol er 20 bolletjes van ‘ter grootte van een olijf’. Maar die zijn niet rond, dus dat vond ik een verwarrend advies. Denk aan een soepgehaktballetje of een wat ruim uitgevallen kruidnootje. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15-20 minuten in de oven. Laat eerst afkoelen, warm zijn ze erg bros. Maal de cornflakes tot gruis in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer. Smelt de chocolade onder regelmatig roeren in de magnetron of au bain-marie (in een kom op een pan met een bodempje kokend water). Wentel de koekjes met 2 vorken door de chocolade, haal dan door de cornflakes. Laat opstijven op een vel bakpapier, eventueel even in de koelkast.
Tips:
• En die eiwitten? Kokosmakronen mee maken, dan heeft u al meteen gezellig twee soorten koekjes.
• Tip van lezeres Annette als alternatief voor cornflakes: gezouten pinda’s fijnmalen, karamel maken, pinda’s erdoor roeren, uitstrijken op een bakplaat, af laten koelen en vervolgens weer fijnmalen. Na de chocoladip de koekjes hier doorheen rollen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het klinkt heel erg lekker!
Dit artikel verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Zin om ook eens hartig te bakken? Dan kan ik je van harte mijn eigen Grote Ovenhandboek aanbevelen, met ruim 175 recepten, de helft zoet, maar de andere helft hartig. Want er kan zoveel meer met een oven!