Tijd voor iets vrolijks, na weken zacht voedsel. Alhoewel, ook deze bruidstaart is prima zacht spul, en mijn recept is behalve lekker nog makkelijk ook. Dagblad Trouw had laatst een trouwspecial, en vroeg of ik niet ‘even’ een bruidstaartrecept kon doen. Tuurlijk jongens.
Jaren geleden heb ik ooit een bevriende chefkok geholpen met het maken van zijn bruidstaart. Een helse klus van drie dagen waarbij hij overigens het meeste werk verrichtte, en ik vooral moest zorgen dat het bouwwerk heelhuids op de rondvaartboot arriveerde. Toen ik zelf ging trouwen wist ik één ding zeker: niet zelf aan de bak. Mijn taart werd – net als de geweldige middagvullende lunch – verzorgd door culicollega Yvette van Boven, die in die tijd nog een cateringbedrijf had met haar neef Joris en een echte Franse pâtissière, Marie. De bruidstaart was een beeldschone aangelegenheid in vijf lagen met frambozen, macarons en rozen. Het exacte recept had Yvette niet meer, maar wel bij benadering. Dat heb ik speciaal verder versimpeld. Geen oeverloos gefrut met marsepein of fondant maar lekker plamuren met slagroom en dan uitbundig versieren, dat mag gerust naar eigen inzicht.
Zelf maken?
RECEPT Bruidstaart met rozen en frambozen
Nodig voor ± 20 personen:
Spullen:
3 springvormen (Ø 24 cm, 18 cm en 12 cm), grote mengkom, groot zaagmes, paletmes, karton, kwastje, 2-3 houten eetstokjes, snoeischaar, taartschaal
Biscuitdeeg:
8 eieren (kamertemperatuur)
200 g witte basterdsuiker
150 g bloem
50 g maïzena
snuf zout
1 citroen (alleen rasp)
plus: boter en bloem voor invetten
Vet alle bakvormen in en bestuif lichtjes met bloem. Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren in een keukenrobot (of zeker 15 minuten met een handmixer) met basterdsuiker en zout tot een zeer luchtige massa, echt verdrievoudigd en bijna wit. Rasp de schil van de citroen erboven fijn en mix even mee. Zeef bloem en maïzena samen boven een andere kom en spatel dan zo luchtig mogelijk door het beslag. Verdeel over de bakvormen. Bak op een rooster in het midden van de oven; bij een fornuisoven kan dat in één keer, anders doet u het in twee sessies. Reken op ongeveer 25 minuten, maar dat kan per oven nogal variëren. Check of de cakes veerkrachtig zijn en een satéprikker er droog uit komt. Laat ze uit de oven 5 minuten staan en verwijder dan de vorm. Laat helemaal afkoelen en bewaar ondersteboven (de onderkant is het mooiste glad). Goed verpakt in plasticfolie kan dit ook al 3 dagen van tevoren, of vries ze in.
Rozensiroop:
50 ml water
50 g suiker
2-3 eetl rozenwater (deze van SOUQ is echt heel lekker, en anders bij de Turk)
Breng water en suiker even aan de kook tot de suiker is opgelost. Giet het rozenwater erbij en proef, de intensiteit kan per merk nogal verschillen. Laat afkoelen.
Vulling en garnering:
400 g frambozen
16 gekochte roze macarons (ik had 2 tinten roze)
1 pot (350 g) frambozenjam (liefst fruitspread met extra fruit)
1 liter slagroom (minstens 35%)
100 g kristalsuiker
optie: kleine rozen, plastic bruidspaartje
Vullen: Snij elke cake twee maal horizontaal doormidden met een zaagmes zodat u 3 gelijke lagen krijgt. Knip uit karton 3 rondjes die iets kleiner zijn dan elke cake en leg ze onzichtbaar eronder, dat werkt makkelijker. Klap de cakes open. Klop de (ijskoude) slagroom stijf met de suiker, dat kan ook in twee porties, want ruim de helft is bestemd voor de buitenkant. Bedek drie maal de onderste cakelaag met een laag slagroom. Breek de helft van de (lelijkste) frambozen in stukjes en verdeel erover. Leg de middelste cakelagen erop. Kwast in met rozensiroop. Smeer er een dikke laag frambozenjam erop. Dek af met de bovenste cakelagen en kwast weer in met siroop.
Stapelen: Om te voorkomen dat de taart inzakt, is enig stutwerk nodig. Prik een eetstokje in het midden van de onderste taart, haal er weer uit en knip met de tuinschaar precies op maat. Hou die maat aan en knip er nog 3. Prik ze in een vierkantje in de taart. Herhaal dit voor de middelste taart. Plaats de 3 taarten op een stevige platte schaal op elkaar (inclusief karton), steeds met een dot slagroom eronder tegen het schuiven.
Afwerking: Werk de hele buitenkant af met slagroom met behulp van een paletmes. Profi: spuit eerst gladde ringen slagroom met behulp van een spuitzak en strijk die vervolgens af. Lastig? Zet het beslagroomde gevaarte een nacht in de koelkast, dan gaat het glad strijken de volgende dag makkelijker. Snij de macarons voorzichtig doormidden via de crème (die wordt niet gebruikt) en plak de losse helften rondom op de taart. Versier verder met frambozen, eventueel rozen en zo’n kitscherig plastic bruidspaartje.
TIPS:
• Meer mensen? Maak de grootste cake nog zoveel keer als nodig is en hou die achter de hand in de keuken om in puntjes te snijden en uit te delen.
• Drank (Cointreau, grand Marnier, Triple Sec) in plaats van rozenwater is ook lekker. Maar ook dan geldt: verdun het met een suikersiroop, anders wordt het veels te heftig. En de onderste cakelaag behoeft geen siroop, die wordt anders te slap.
• Voeg vooral geen Klop-fix of ander stijfmiddel toe aan de slagroom. Ten eerste is het niet nodig en ten tweede maakt het de slagroom ruller en moeilijker om de buitenkant mooi glad af te strijken.
• Zelf macarons maken? Ik hou je niet tegen, maar die taart is al werk zat, dus macarons kopen is wel een stuk makkelijker… Bestel ze van tevoren als je ze alleen maar in één of twee kleuren wilt, want kant-en-klare doosjes zijn doorgaans met een mix van kleuren.
• Koop vooral kleine roosjes als je daarmee de taart wil garneren. De prachtige rozen die ik had gekocht, bleken bij nader inzien veel te groot, dat was niet in verhouding tot de taart. Vandaar dat ze op de foto uiteindelijk om de taart heen zijn beland in plaats van erop.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Baklust gekregen? Dan kan ik je van harte mijn vernieuwde Grote Ovenhandboek aanbevelen, met ruim 175 recepten, de helft zoet, de andere helft hartig.