Het is mooi geweest. We gaan een eind breien aan deze vrolijke doch instructieve serie over zacht voedsel. Mijn eigen ongeluk met gebroken kaak is intussen 9 weken geleden, en het gewone leven neemt weer langzaam maar zeker de overhand. Een appel bijten is nog even geen optie, net als onbeperkt spareribs eten, maar dat is overkomelijk. Het komt allemaal goed.
Ter afsluiting nog een paar tips en overpeinzingen.
Rust
Gun jezelf rust. Na een ongeval heb je domweg tijd nodig om weer te herstellen. Zeg alles af en doe eerst eens een tijdje helemaal niks. Of je nu wel of niet officieel een hersenschudding hebt. Gewoon met een dekentje op de bank en de boel de boel. Waarbij die bank natuurlijk ook een gewoon een tuinstoel kan zijn. Heus, te snel weer van alles doen zorgt onherroepelijk voor een terugslag, dus gun jezelf nu gewoon even niks, nada, noppes. Ook aan bezoek heb je in eerste instantie wellicht helemaal geen behoefte, al kun je best hinten dat appjes en kaarten heel erg welkom zijn.
Tijdverdrijf
Lezen gaat aanvankelijk misschien lastig omdat je je slecht kunt concentreren. Mijn tip: de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman. Gewoon lekker luisteren naar 40 interviews en prachtige liedjes die je herkent van vroeger, of juist niet. Ik vond het een levensreddend fenomeen vol onvolprezen pareltjes.
Ook een aanrader: de complete serie (4 seizoenen) Poldark op NPO Start. Een soort Bouquetreeks-plus, pardon, beschaafd Engels kostuumdrama, maar wel met woest-aantrekkelijke hoofdpersoon. Ideaal voor wie nu even geen energie heeft voor een ingewikkelde Scandi-thriller of Franse film noir vol moeilijke dialogen.
Drank
De grappen waren natuurlijk niet van de lucht bij ‘vloeibaar dieet’. Maar gek genoeg had ik wekenlang werkelijk nul interesse in een ‘liquid lunch’. Geen alcohol dus, wel volop sapjes en thee. Extra gezond, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Tot mijn grote opluchting lust ik intussen weer een glaasje wijn.
Afvallen
Je gaat onherroepelijk afvallen als je wekenlang alleen maar zacht voedsel mag. Ten eerste krijg je maar weinig naar binnen en ten tweede duurt het allemaal veel langer, dat gefrut met een klein theelepeltje, dus je eet maar kleine porties. Het is niet anders. Of misschien komt het juist wel goed uit, een paar kilootjes eraf? Desalniettemin zou ik dit als dieetmethode zeker niet aanraden…
Stoelgang
Ook je darmen raken flink van slag van alleen maar zacht en vloeibaar voedsel. Je zou denken dat je met al dat vloeibare spul de boel eens lekker doorspoelt, maar het tegendeel is het geval: verstopping ligt onvermijdelijk op de loer. Als je niet kauwt, ontstaat er nauwelijks speekselproductie en dan registreren je hersenen dat wat in je mond zit niet direct als ‘voedsel’. Dus let erop dat je voldoende vezels binnenkrijgt, uit volkorenproducten maar natuurlijk vooral uit groente en fruit. En wees gerust: het komt doorgaans vanzelf weer goed met de stoelgang.
Warm
Omdat eten zoals gezegd lang duurt, koelt je maaltijd snel af. Zelf vond ik dat niet zo’n probleem, soep hoeft van mij niet loeiheet naar binnen, maar wie dat wel een punt vindt, heeft wellicht baat bij een warmhoudbord. Het is maar een idee.
Weer kauwen
Als je na de verplichte zachtvoedselperiode weer mag gaan kauwen, blijft het eureka-gevoel wellicht achterwege. Bij mij althans wel. Van de kaakchirurg mocht ik na 7 weken weer rustig aan dingen gaan proberen. Wat voor dingen? Dat moest ik zelf maar bekijken, “volg je gevoel” was eigenlijk het enige wat hij kon zeggen. Niet meteen weer aan de broodkorsten en appels, maar beginnen met pasta die je niet hebt geblenderd. Puree, maar dan wat grover, met stukjes. Geen natte risotto maar gewone rijst, maar dan wel met lekker veel natte saus.
Zelf vond ik sushi erg lekker – nog wel in stukjes gesneden, want zo’n maki je mond in krijgen, dat gaat nog even niet. Simpelweg omdat je mond niet zo ver open gaat. Bij sommige mensen gaat ‘ie aanvankelijk zelfs helemaal niet open, als de kaken echt wekenlang muurvast op elkaar hebben gezeten. Dat is puur een kwestie van luie kaakspieren die weer op gang moeten komen.
Het goede nieuws: ook dat dat komt vanzelf weer goed. Wellicht heb je in het begin een beetje spierpijn, maar de kaakspieren gaan gewoon weer aan de slag en je mond gaat gaandeweg vanzelf weer verder open.
Boek
Ik kreeg van menigeen de vraag of ik niet een kookboek wilde maken over zacht voedsel, maar daar heb ik eerlijk gezegd helemaal geen trek in. Om te beginnen weet ik wel honderd leukere onderwerpen om me boektechnisch op te storten (en dat doe ik ook: komend najaar verschijnen twee nieuwe kookboeken van mij in de winkel, deze en deze!), maar vooral: in deze voor iedereen gratis toegankelijke online serie heb ik al volop recepten gegeven. Als het goed is, is de zachtvoedselperiode tijdelijk, en heb je hier al meer dan voldoende aan.
Bovendien zijn er natuurlijk andere mensen die er wél een boek over hebben geschreven:
• Brenda Bas – Green Yourself (allerlei gezond spul uit de blender, al hoeft dat in tegenstelling tot wat de auteur zegt natuurlijk niet persé een hogesnelheidsblender te zijn)
• José van Mil – Gezond eten rond chemotherapie (iets andere problematiek uiteraard, maar veel raakvlakken)
• Thea Spierings – Als eten even moeilijk is (alleen nog antiquarisch te verkrijgen, specifiek voor keelkanker)
• Als eten even moeilijk is deel 2 en deel 3 zijn voor € 5 te bestellen via de patiëntenvereniging Hoofd-Hals
Lol
Last but not least: nee, het is niet leuk als je verplicht zacht moet eten door een ongeval of anderszins. Maar door te zitten sippen, gaat de tijd niet sneller voorbij, integendeel. Dus probeer er het beste van te maken en zie de lol ervan in. Blender eens een tompouce! Lepel eens een portie bitterballen leeg! Voel je weer een baby en prak eens ongegeneerd een liga met banaan. Laat je de attenties en pannetjes soep van andere mensen vooral aanleunen. Geniet ongestraft languit op de bank van je favoriete tv-serie of tackel nu eindelijk eens die stapel boeken waar je normaal gesproken pas weer tijd voor hebt tijdens de vakantie.
Als het goed is, komt het allemaal goed. Ik wens je beterschap en een spoedig herstel!
Dit was al het 15e en laatste deel uit mijn serie over zacht voedsel. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Eerder verschenen:
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips
©: Koken met Karin (dat betekent dus dat niets uit deze serie zomaar mag worden overgenomen of elders gepubliceerd zonder mijn uitdrukkelijke toestemming)