We zitten nog altijd in de serie over zacht voedsel, vandaag is de beurt aan rijst.
Rijst eet je vaak als bijgerecht en die droge korrels zijn gepureerd niet echt een aanrader. Maar met saus erbij is het goed te doen. Ik maakte bijvoorbeeld een simpele kip-kerrie met rijst. Recept: ui fruiten met wat geraspte gember. Blokjes kipfilet erbij en een paar lepels groene currypasta (uit een potje). Dan groente erbij, dat waren in dit geval wat stukjes groene asperge, wat al geroosterde (want: kliekje) bloemkoolroosjes en wat peultjes in reepjes. Blik kokosmelk erbij, even laten sudderen en klaar. De gewone eter kreeg een torentje rijst met de kip-kerrie eromheen, mijn portie ging in de blender.
Sterker nog: er bleef een restje over (inclusief rijst), en dat was met een extra scheut bouillon de volgende dag precies een lekker soepje voor 1 persoon. Ik schreef het al eerder: alles valt te versoepen.
Als je denkt aan rijst, kom je al snel uit bij risotto: de romige, soepige, zachte variant van rijst. Laat die nou bij uitstek geschikt zijn als je bent overgeleverd aan zacht voedsel. Hier vind je mijn basisrecept voor risotto. Maar dan wel met drie specifieke tips:
1. Laat het principe ‘al dente’ vooral los. Kook de rijst dus extra lang.
2. Zorg dat de rijst extra nat is met extra bouillon. Mijn gebruikelijke verhouding is 1 op 3 (100 gram rijst = 300 ml bouillon), ik deed nu 1 op 4 (100 gram rijst = 400 ml bouillon).
3. Pureer alle smaakmakers (zoals als groente) apart – althans voor jezelf. Wij maakten hier thuis gewoon steeds 2 varianten. Ja, da’s even hannesen met twee pannen, maar zo erg is dat nou ook allemaal weer niet.
Een paar voorbeelden:
Risotto met pompoenblokjes uit de oven – gepureerd en op het laatst door de risotto geroerd. En dan niet een handjevol pompoenblokjes, maar gewoon onbeschaamd veel. Krijg je meteen lekker veel groente binnen.
Risotto met apart in een pan gebakken paddestoelen met ui – ook weer gepureerd en op het laatst erdoor geroerd.Nee, het ziet er niet uit, qua bruin geheel, maar laat je daar niet door ontmoedigen.
Risotto met courgette: apart in kleine blokjes snijden en bakken in een koekenpan. Ook weer pureren. Lekker is om op het eind ook wat dragon mee te pureren, als je dat toevallig in huis hebt. Basilicum of dille zijn ook lekker, en uiteraard weer heel anders. Ik heb ook een keer een variant gemaakt met stukjes gare kip erdoor, ook lekker. En zie je wat ik bedoel met goed soepig?
En maak gerust te veel: een restje risotto kun je prima de volgende dag weer opwarmen in de magnetron, desnoods met een scheutje kokend water erbij om het weer goed smeuïg te maken. Ik zei het al: vergeet al dente. Maar dan heb je een heerlijk kommetje comfort food.
Voor wie trouwens wat verder is in het traject van verplicht zacht voedsel: als je weer een ietsepietsje mag kauwen, komt ook gewone rijst weer aan bod, mits gemengd met lekker veel saus. Dit was bijvoorbeeld tomatensaus met ook nog wat paprika’s erdoor. Zorg dat het een goed nat geheel is, dan is het prima weg te lepelen. Echt veel kauwen hoef je niet.
Morgen gaan we weer verder, dan gaan we het hebben over pap. Maar dan lekker. Want ja, dat kan! En dat kan trouwens ook met rijst, zie het verrukkelijke recept voor Thaise rijstepap.
Dit is alweer deel 9 uit een serie over zacht voedsel. En we zijn er nog lang niet.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips