Wie gewend is te ontbijten met boterhammen met kaas of hagelslag, die moet iets anders verzinnen als er wegens bijvoorbeeld kaakproblemen alleen zacht voedsel mogelijk is. Broodkorstjes zijn zeer uit den boze en op plakjes kaas valt niet te sabbelen, dat wordt een soort plastic in je mond waar je maar niet vanaf komt. Over hagelslag zal ik het maar helemaal niet hebben. Natuurlijk zijn er de drinkontbijtjes waar ik het al eerder over had.
Toen ik wakker werd in het ziekenhuis na mijn kaakoperatie dacht ik dat ik alleen maar vloeibaar mocht eten. ‘Welnee’, zei de mevrouw die langskwam met de ontbijtkar, ‘je mag zácht voedsel, dus ook een boterham met smeerkaas.’ Gevolgd door een al even monter: ‘Zal ik de korstjes er even voor je afsnijden?’ Nog nooit zo blij geweest met zo’n vies kuipje smeerkaas en een boterham in duizend stukjes.
De smeerkaas werd thuis al snel vervangen door roomkaas. Al snel ontdekte ik dat mijn Turkse groenteboer hele lekkere Turkse roomkaas heeft, weer eens wat anders dan die beetje niksige gewone, waar je duurbetaalde foodbloggers altijd zo lyrisch over ziet doen.
Pindakaas en chocopasta werken ook goed. En hummus, jazeker, gewoon die kant-en-klare bakjes uit de supermarkt, al kun je ook rustig zelf aan de gang met kikkererwten of andere bonen (zie hier mijn recept van hele lekkere bonenpuree).
Als het maar smeuïg is. Muhammara beviel mij ook goed, gekocht uit een bakje of zelfgemaakt.
Maar waar smeer je dat op? Broodjes (ja, ook zachte puntjes), crackers, beschuitjes: het is allemaal geen optie.
Mijn favoriete meergranenbrood van het Vlaamsch Broodhuys bleek geen succes: te veel pitten (die krijg je in het begin echt niet weg), en als je de korstjes wegsnijdt, blijft er nauwelijks boterham over.
Het beste brood is een doodgewoon halfje fijn volkoren. Geen witbrood, want je hebt alle vezels hard nodig, je darmen raken toch al compleet de kluts kwijt van al dat vloeibare spul.Korstjes eraf, smeersel erop (dik!), en dan in zo klein mogelijke stukjes. Ja, dat wordt een kliederige boel, het is weer helemaal terug naar je vroegste jeugd. Het eet dan ook het handigst met een gebaksvorkje. Kauwen mag/kan niet, dus het komt neer op sabbelen: duw een klein stukje brood met je tong tegen je verhemelte en blijf net zo lang sabbelen, er komt vanzelf speeksel vrij, tot het zacht genoeg is om door te slikken.
Weet je wat ook goed werkt? Roomkaas op eierkoek. Ja, ook weer in piepkleine stukjes. Lekkere eierkoek, van de bakker. Maar dan wel eierkoek van minstens 2 dagen oud, want te verse koek klontert samen, die stukjes kreeg ik althans niet weg.
Wat voor brood je ook probeert: je zult merken dat eten op deze manier lang duurt, dus heb geduld. En maak vooral ook zo’n havermoutsmoothie voor erbij.
Tip van lezeres Mireille die moeite had met elke keer brood in stukjes snijden: de Slicer dicer: “Perfect kleine blokjes zonder rotzooi en gedoe.” Het is maar een idee!
Treurige boel, zo’n ontbijtje? Morgen gaan we het juist hebben over feestontbijtjes die wél kunnen.
Dit is deel 6 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips