Dezer dagen praat ik je bij over zacht en vloeibaar voedsel en natuurlijk begon ik meteen met recepten, maar ik ben de belangrijkste tip vergeten. Namelijk: zorg dat je een goede, krachtige blender hebt die alles grondig fijnmaalt én luchtig klopt. Heus, zo’n apparaat is in deze periode een eerste levensbehoefte, want álles gaat – nee, moet – gepureerd. Uiteraard kom je met een staafmixer ook een heel eind, maar die is een stuk minder grondig. En je zult merken: zelfs het kleinste bonkje wortel in een soep blijkt in de beginperiode een immens struikelblok. Het moet allemaal glad, gladder, gladst.
Zelf zweer ik al jaren bij deze blender van Magimix, al zijn er uiteraard ook genoeg andere merken en mogelijkheden, ik wil je niks opdringen als je zelf al voorzien bent. Maar deze is echt lekker krachtig, hij krijgt werkelijk alles fijn en bovendien lekker luchtig, wat bij smoothies, maar ook bij soepen en purees heel prettig is.
Mee op reis
Dezer weken verzet ik werkelijk geen stap zonder mijn blender. Dus toen ik een weekje ging zitten revalideren bij een vriendin in Frankrijk, toen nam ik ‘m gewoon mee. Net zo makkelijk. Bovendien had hij intussen ook wel een uitje verdiend. En ja, zelfs boeuf bourguignon kan in de blender, maar daar ga ik het later nog uitgebreid met je over hebben.
Vocht
Wel belangrijk om te weten: bij een blender moet je altijd zorgen dat er onderin wat vocht zit. Een staafmixer kun je gewoon in een pan zetten en dan gaat ‘ie braaf aan het werk, een blender heeft wat vloeibaarheid nodig om op gang te komen. Al heeft dit specifieke apparaat ook de stand ‘ijsklontjes’, die zet ik vaak in het begin even aan om stevige bonken wat te vermorzelen, dan gaat het daarna een stuk makkelijker.
Bouillon
Maar vocht blijft nodig. Zorg dat je altijd vloeistof paraat hebt. Sap, melk, yoghurt of water voor zoete dingen, en voor hartige dingen simpelweg een scheut kokend water uit de fluitketel, kookwater (van pasta of groente) of bouillon. Zorg gewoon dat je af en toe even een simpel pannetje groentebouillon maakt, en bewaar die (kan ook in een fles) in de koelkast voor te pas en te onpas een scheut. Maar daar gaan we het de komende tijd nog uitgebreid over hebben.
P.S. Hier vind je nog een extra aflevering over blenderen. Want de gekste dingen kunnen in de blender!
Nu het woord ‘bouillon’ toch gevallen is, morgen gaat het over soep.
Dit artikel is deel 3 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips