Bij de voorjaarsschoonmaak kwam ik ook een paar mailtjes tegen met het verzoek om een recept voor bruinebonensoep. Mijn moeder beweert bij hoog en laag dat ik daar als kind dol op was. Ik heb er geen enkele herinnering aan en kan me er, met de kennis van nu, ook niets bij voorstellen. Bruine bonen? En dan in soepvorm? Hoe kan dat ooit lekker wezen? Of appetijtelijk? Bovendien, kom op, het is april, de lentekriebels tieren welig, we willen geen bruine bonen maar frisse voorjaarsgroenten.
Alleen is dit een lastige tijd, groentetechnisch. De winter met z’n stamppotten en stoofschotels ligt definitief achter ons maar het wachten is nog op het echte lentespul. Natuurlijk, in de kas groeit altijd alles, en anders wordt het wel van over de hele wereld aangeleverd, maar de plaatselijke moestuinen zijn nog armetierig en mijn eigen smulbalkon al helemaal. Het is immers meer de tijd voor zaaien dan voor oogsten.
Hamvraag: wat eet een mens in april?*
Uit arren moede toch maar bruine bonen?
Uit een blik: Unox stevige bruine bonensoep
Bruine bonen 53%, water, groenten 11,3% (tomaat, wortel 2,6%, ui, prei, selderij 1,3%), rookworst 4,6% (varkensvlees 79%, varkensseparatorvlees 11%, water, varkensvet, zout, stabilisator E451, E452), dextrose, suiker, varkenscollageen, houtrook, aroma, conserveermiddel E250), aardappel, gemodificeerd maïszetmeel, spelreepjes 1% (varkensvlees, zout, water, glucosestroop, conserveermiddel (E252, E250), E301), zout, gistextract, aroma, groentensapconcentraat (selderij, wortel, prei, ui), fructose, maltodextrine, gekarameliseerde suiker, kurkuma, balsamicoazijn (wijnazijn, druivenmost), witte wijnextract
Nu wil het toeval dat ik ineens met een overschot zat aan kikkererwten, puur omdat ik het vocht nodig had om plantaardige chocolademousse mee te maken, zoals hier gisteren viel te lezen. Kikkererwten zijn alvast een stuk minder winters dan bruine bonen. En soep is elk seizoen lekker, plus een dankbaar vehikel voor alles wat er verder nog rond slingert. Om te beginnen winterpeen, want daar moeten we nu toch echt vanaf. Heeft u ook zin in koelkastschoonmaak? Dan zeg ik: alles in de soep. En als ik nu toch stichtelijk bezig ben, mag ik bij wijze van repeterende grammofoonplaat nogmaals mijn diepvriesrestjesgroentebouillon (recept nog online) aanbevelen? Echt veel lekkerder dan een blokje en het geeft zowel een opgeruimd gemoed als lege vriezer.
*) Ja, ik weet dat het al bijna mei is. Dit artikel stond begin april in de krant, maar door omstandigheden kwam het er niet eerder van om het op mijn eigen site te zetten. Desalniettemin is het ook in mei nog een lekker soepje hoor!
Recept Kikkererwtensoep met wortel
Nodig voor 4-6 personen:
1 groot blik kikkererwten
250 g winterpeen
1 liter groentebouillon (+ evt. extra)
1 flinke bos verse koriander
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 cm gember
1 eetl korianderzaad
1 eetl komijnzaad
chilivlokken (molentje)
plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Snipper de ui en fruit in een scheut olie in een soeppan met dikke bodem, reken rustig op 10 minuten. Hak intussen de gember en knoflook fijn en doe erbij. Snij de wortel in plakjes en doe erbij. Voeg ook komijn- en korianderzaad toe. Geen haast, gewoon rustig alles even fruiten, tot u er genoeg van hebt, dan mag de (liefst hete) bouillon erbij. Dan de afgespoelde kikkererwten. Hou wat koriander achter voor de garnering, doe de rest in z’n geheel (ja, ook de steeltjes) in de pan, plus zout, peper en wat chilivlokken. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de wortel gaar is. Pureer met de staafmixer of, nog beter, in de blender. Wie hem liever lenteachtig licht wil dan winters voedzaam, verdunt met wat extra bouillon. Proef op zout en peper. Garneer met de achtergehouden koriander.
Tip: Een sliertje room of olijfolie erover is ook lekker. Net als een handje van die ovengebakken knapperige kikkererwten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.