Pasen is niet het culinaire hoogtepunt van het jaar zoals Kerst dat is. Maar elke aanleiding om weer eens een lekker (familie- of vrienden)etentje te geven moet je natuurlijk aangrijpen. En het grote voordeel van Pasen boven Kerst: er zijn nu tenminste weer allemaal lekkere lenteachtige dingen verkrijgbaar! Daarom hierbij een suggestie voor een licht en lenteachtig paasdiner. Niet moeilijk, wél gegarandeerd een succes aan tafel.
Voor: Raapsteeltjessalade met avocado en geitenkaas
Is er iets lente-achtiger dan zo’n fris bosje raapsteeltjes? Maak er eens deze mooie groene salade mee: voorjaar op je bord! De heerlijke dressing van verse basilicum en munt vráágt erom om met een stukje brood tot de laatste druppel opgeveegd te worden. Zorg wel voor een mooie, rijpe avocado.
Hoofd: Lentelamsbout met knoflooksaus
Lamsvlees is natuurlijk hét symbool van de lente. Deze lamsbout is gevuld met lentekruiden en gaat vergezeld van een verrukkelijke saus van gekaramelliseerde knoflook. Niet bang zijn voor groot vlees, dat is juist reuze makkelijk om te maken, want de voorbereiding is minimaal. Heerlijk zacht, maar het moet wel mooi rosé blijven, te gaar is zonde, maar dit recept loodst je er doorheen.
Erbij: Lauwwarme aardappelsalade met tuinkruiden
Er zijn weer volop nieuwe aardappels, ideaal om deze frisse aardappelsalade mee te maken. Lekker om lauwwarm te serveren.
Erbij: Opgeleukte sugarsnaps
Frisgroen en knapperig, maar dan nét even anders dan gewoon gekookt in een bak water.
Na: Advocaatparfait
Advocaat is zo’n raar drankje dat exclusief voorbehouden lijkt aan lepelende oma’s op verjaardagen, maar het is heerlijk in toetjes. Juist nu zijn de flessen advocaat ineens in de aanbieding. Probeer dan eens dit recept: in een handomdraai gemaakt en smeltend op de tong. Of doe eens gek en maak zelf advocaat.
Of: Viennetta
Nou vooruit, voor wie advocaat te eng vindt (?), heb ik nog een reservenummer voor je: Viennetta. Nee, uiteraard niet de fabrieksversie uit de diepvries, maar zelfgemaakt. Met mijn intussen alom gekopieerde maar toch heus hoogstpersoonlijk zelfbedachte dunne-laagjes-chocola-methode wordt het een wonder van knisperigheid.
P.S. En voor wie geen paasdiner wil maar liever een paasbrunch, daar heb ik natuurlijk ook een menu voor.