Ping & Klaar, dat is nieuw, van Iglo. Maar het lijkt eerder terug naar af. Kom op zeg, een eenpersoonsmagnetronmaaltijd, dat is toch treurig? In de tv-commercial zien we echter blije mensen die een bak uit de vriezer in de magnetron stoppen en de boel daarna ofwel zo op de bank wegwerken (de archetypische student) ofwel samen nuttigen aan een gedekte tafel met een glaasje wijn, maar wel nog steeds rechtstreeks uit die plastic bak (het bejaarde echtpaar).
Gek genoeg staat de commercial al sinds 2017 op YouTube, dus zo recent is het helemaal niet. Volgens de klantenservice van Iglo (ja, uw nijvere journalist zoekt alles tot op de bodem uit) is er opnieuw een promotie-offensief gestart omdat er twee smaken zijn bijgekomen, andijviestamppot en nasi goreng.
Uit een diepvriespak: Iglo Ping & klaar nasi goreng met roerei en spekjes
Gekookte langkorrelige rijst 17%, gekookte basmati-rijst 17%, wortelen 14%, taugé 10%, prei 8,2%, uien 7,6%, water, roerei (ei, melk, room) sesamolie (sesamzaad, zout), spekjes 4,1%, zonnebloemolie, uipoeder, sucrose, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe, water, zout), maltodextrine, rijstzetmeel, groentebouillon (D-glucose, wortelen, zout, ui, prei, sjalotten, paprikapoeder, tomatenpoeder), knoflookpoeder, paprikapoeder, curry, komijn, cayennepeper, kaneelpoeder.
En, is het wat? Tja, dat ‘zonder toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen’, daar is het nieuwtje nu toch wel vanaf. De nasi goreng smaakt helaas vrij niksig. En vooral zompig, en dat is grappig voor een diepvriesproduct, want dat gebeurt juist als je warme rijst gebruikt. Wat is dan het voordeel, de snelheid? De Iglo-nasi moet 9 minuten in de magnetron en dan nog 2 minuten wachten. In de oven duurt het zelfs 30 tot 40 minuten. Maar in 11 minuten maakt u ook zelf een bordje nasi.
Nog even het basisprincipe: nasi goreng maakt u met wat er voorhanden is, dat kan best andere groente zijn dan die van mij. En inderdaad, het is al snel niet meer authentiek Indisch of Indonesisch, maar is dat erg? Welnee, het gaat om een lekker makkelijk maaltje waarbij je meteen van je ouwe rotzooi afkomt. Maar vooral hebt u er koude rijst voor nodig, van gisteren of, nog handiger, uit de diepvries. Want ik adviseer om restjes gekookte rijst altijd in te vriezen. Niet efficiënt aangestampt in een bakje maar zo los mogelijk in een zak, want losse korrels, die kunt u bevroren en al in de wok gooien. Een kwestie van na een uurtje in de vriezer even goed de korrels losmasseren, gewoon door het plastic heen. Kijk, dát zou Iglo nou eens moeten verkopen. Gat in de markt.
Zelf nasi goreng maken?
Nodig voor 1 (!) persoon:
125 g gare koude/bevroren rijst
50 g spekjes
1 ei
100 g worteltjes en 100 g diepvriesdoperwten (of andere groenterestjes)
1 kleine ui
1 knoflookteentje
1 theel sambal
optie: stukje verse gember
scheut ketjap manis
scheut plantaardige olie
Giet wat kokend water over de doperwten. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een wok of hapjespan, samen met de spekjes. Knijp de knoflook erboven uit, doe de sambal erbij. Als u toch gember in huis hebt voor de verse-gemberthee, mag dat er ook bij, fijngehakt. Snij intussen de wortel in dunne plakjes. Doe erbij en roerbak op hoog vuur even mee. Nu mogen de rijst en ketjap erdoor geschept en ten slotte de uitgelekte doperwten. Laat alles goed warm worden en bak intussen in een koekenpan in wat olie een spiegelei. Schep de nasi op een bord of in een kom (want eenpersoonsmaaltijden eten zo lekker uit een kom), met het ei bovenop. Als u toevallig wat bladselderij hebt, is dat lekker erover. Atjar en seroendeng uit een potje plus kroepoek uit een zakje zijn ook altijd welkom.
TIPS:
• Zelf vind ik een gebakken ei erbovenop altijd erg feestelijk, maar wie toch liever à la Iglo roerei wil, giet een losgeklopt ei bij de iets opzij geschoven groente. Daarna pas de rijst erbij.
• Wie het nog exotischer wil fruit 1 klontje trassie, 1 tlhee djinten, 1 theel ketoembar en 1 theel laos mee met de ui.
• Zoals gezegd is dit slechts een voorbeeld. Pas vooral aan naar eigen inzicht en/of voorraad!
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.