Een afbeelding van twee goed gevulde witte soepkommen met twee roodgeruite papieren servetjes op een dienblad. Met deze receptkaart van Albert Heijn is het tien jaar geleden allemaal begonnen, mijn strijd tegen de pakjes en zakjes. U weet wel, die handige inspiratievelletjes bij de groenteafdeling van de supermarkt, als u vol goede moed en gezonde voornemens de avondmaaltijd of zelfs het complete weekmenu gaat tackelen.
Benodigde ingrediënten voor deze receptkaartmaaltijdkippensoep: een zak voorgesneden wokgroenten, een schaaltje kipfilet, een zakje poedermix voor kip-kerrie, een pot kippenbouillon, een pak rijst en een blikje linzen. Recept: doe alles in een pan met 3 potten water, laat een kwartier koken, pureer en serveer in soepkommen. Nee, ik verzin dit niet. Ik vond het een nou-breekt-mijn-klompmoment. Waar o waar moet het naartoe met de mensheid als we dit gaan beschouwen als koken? Als een recept? Maar het was voor mij wél mooi het begin van intussen vele honderden zelfverzonnen antipakjesrecepten, zowel hier in de krant als in kookboekvorm.
Verspakketten
De receptkaarten zijn er nog steeds, maar tegenwoordig grossiert de grootgrutter in allerlei verspakketten en pureersoepen waar alle verse ingrediënten inclusief instructies en een bouillonblokje al bij elkaar zitten. Duur maar handig, en een hele verbetering ten opzichte van zakjes poedermix met flinters gedroogde groente of die veel te zoute blikken vol zompige vermicelli.
Allerhande
Grappig genoeg maakt de laatste Allerhande – een soepspecial – er nu reclame voor in de vorm van recepten. Neem het recept van Verse tomatensoep. Nodig: ‘1 verspakket tomatensoep’. Recept: ‘Bereid de soep volgens de aanwijzingen op de verpakking.’ Tja, het blijft toch een beetje mal om dat een ‘recept’ te noemen in een kooktijdschrift. Gelukkig staan achterin het blad de echte soeprecepten voor de echte kookliefhebbers. Van pho, maïssoep, harira, borsjt en erwtensoep tot minestrone.
Soep moet!
Ha fijn. Want er moet meer gesoept worden. Probaat middel tegen allerhande onbestemd ongemak, van winterblues tot griepgekleum. Bovendien is het een ideaal groentevehikel. Laatst zat ik in de lappenmand en snakte ik naar kippensoep, maar ik had geen kip in huis. Wel boerenkool, een halve pompoen en een gammele paprika. Plus een diepvrieszak vol groenterestjes voor bouillon. Die kon mooi trekken terwijl ik terug ging naar bed. Heel Holland soept!
Zelf maken?
RECEPT Boerenkoolsoep met pompoen
Nodig voor 4 soepkommen:
1 liter groentebouillon (liefst zelfgemaakt – zie tip)
250 g pompoen
150 g fijngesneden boerenkool
1 gele paprika
1 grote ui
1 eetl lekkere kerrie
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
optie: wat peterselie
Snipper de ui en fruit zachtjes in de olijfolie in een pan met dikke bodem. Snij intussen de paprika in stukjes en de pompoen in dobbelsteentjes. Doe erbij in de pan en fruit alles samen rustig een minuut of 8. Verhit alvast de groentebouillon. Schep de kerrie door de groente, giet de hete bouillon erbij en voeg de boerenkool toe. Laat onder een deksel ± 15-20 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. En nu zijn er twee opties: lekker zo laten en opeten.Maar mijn wederhelft vond ‘m het ‘te flubbelig’ en had liever de geblenderde versie. Kies zelf maar. Al zou ik dan wel voor het pureren een paar soeplepels groente achterhouden, voor nog wat bite. Voor een fris groen accent mag er ook wat peterselie over.
TIP: Restjesgroentebouillon
U heeft natuurlijk allemaal laatst mijn recept van groentebouillon van restjes uit de krant geknipt? Niet? Het staat hier nog online maar komt neer op: alle schillen en kontjes van groente bewaren in een diepvrieszak (die is in een mum van tijd vol, let maar op), opzetten met water en sudderen maar. Veel lekkerder én bevredigender dan welk bouillonblokje ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Zónder pakjes & zakjes, plus het vervolg, deel 2, of beide in één verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het groentevervolg daar weer op: Slim zónder pakjes & zakjes, dat onlangs verscheen in een nieuwe cover.