Wat een fijn luxeprobleem: dat je een pakketje hertenbiefstuk uit de Oostvaardersplassen krijgt en daar wel drie dagen van kunt eten. Maar wat? Na dat traditionele bakken met een stampppotje en op een tarte tatin, maakte ik er ook nog steak tartare mee. En dat recept is doodsimpel: gewoon alle lekkermakers erdoor fietsen die je ook bij een gewone rauwe biefstuk zou doen.
Denk aan: sjalotje, kappertjes, augurk, peterselie, uiteraard allemaal fijngehakt, maar ook pittige mosterd, een drupje tabasco, een scheutje worcestershiresaus, wat ketchup, de gebruikelijke zout en peper en niet te vergeten een verse eidooier. Als het dan nog niet smeuïg genoeg is, kan er zelfs nog een lepeltje mayonaise door, maar wij houden hier thuis dan ook van lekker sappig. Te flauw? Dan ben je te zuinig geweest en moet er gewoon meer heisa doorheen. Niet bang zijn, gewoon doen.
Belangrijk: de smaakmakers kunnen allemaal alvast worden gehakseld en door elkaar, maar vlees en dooier voeg je pas op het laatste moment toe.
En, smaakt het nu anders dan ‘gewone’ biefstuk? Ehm, eerlijk gezegd niet. Dus ik zou er niet speciaal hert voor kopen. Maar lekker is het wel. En anders doe je het met wortel, dat kan namelijk ook!
Wij aten het met aardappels uit de oven en een salade.
Zie ook:
Hertenbiefstuk met pastinaakspruitjesstamppot
Hertenbiefstuk op een tarte tatin van pastinaak