Daar zit je dan met ineens een gat in je leven: mijn spruitjesmaand in Trouw is voorbij, maar ik zit nog vol spruitjeslust en spruitjesideeën. Al heeft het thuisfront er intussen wel tabak van. Als je weet dat elk recept minstens twee keer gemaakt wordt voor het in de krant komt en dat menig recept de krant niet eens haalt, dan kun je je voorstellen hoeveel spruitjes er hier doorheen gegaan zijn. Maar voor de echte liefhebbers doe ik vandaag nog een kliekjesrecept met spruitjes.
Ik had namelijk een handvol spruitjes over plus een bakje gare aardappelpuree. Net genoeg voor een portie aardappelpureespruitjespannenkoekjes. Of aardappelpureespruitjesfritters. Of aardappelpureespruitjes- drie-in-de-pan, ware het niet dat ik kleintjes maakte en toen pasten er makkelijk vier in de pan. Vijf had ook nog gekund.
Enfin, hoe je ze ook wilt noemen, het principe is doodsimpel: koude aardappelpuree in een grote kom losroeren met 2 eieren. De rauwe spruitjes in plakjes snijden en dan met een groot mes lekker fijn hakken. Kijken wat er nog meer rondslingert in huis. In mijn geval: peterselie. Verder natuurlijk nog zout, peper en voor de pit wat cayennepeper en dan alles door elkaar mengen tot een dikkig nat beslag. Als het bij jou heel dun uitvalt, dan had je trouwens beter maar 1 ei kunnen doen. Of voeg alsnog een lepel bloem toe.
Een laagje olie verhitten in een koekenpan en dan met twee lepels steeds blubjes beslag erin laten vallen. Denk aan van die Amerikaanse pannenkoekjes. Even bakken tot de onderkant stevig is, dan omdraaien met een spatel en de andere kant bakken. Het is allemaal vrij snel gepiept, want de binnenkant mag nog wat smeuïg blijven. Laat even uitlekken op keukenpapier en dan aan tafel. Warmhouden in de oven is een optie, maar lauwwarm zijn ze ook heerlijk. Als bijgerecht, als voorafje, als lunch. Doe d’r een salade of voor mijn part een gebakken worstje bij, en klaar ben je.
Nog één keer de spruitjesmaand:
• Spruitjesgratin met pindakaas
• Spruitjes met miso
• Oosterse noedelsalade met spruitjes
• Rauwe spruitjessalade op z’n Italiaans
• Kliekjessoep met spruitjes
• Gewokte spruitjes met walnoten