Af en toe krijg ik de vraag of ik niet eens een eenpersoonsrecept kan doen. Tuurlijk kan dat. Dit recept had ik aanvankelijk bedacht als eenpersoonskerstmaaltje, voor iedereen die geen sowieso geen behoefte heeft aan poespas of liflafjes. Maar dit hartverwarmende staaltje comfort food is de hele winter lekker, tijdens álle donkere dagen.
Bovendien zit het gezellig in een kommetje. Natuurlijk kan een bord ook, maar eten uit een kom smaakt anders. Misschien wel omdat je letterlijk de warmte voelt, met je handen eromheen gevouwen. Of omdat het vanzelf ontspannend werkt, eten met een vork, of voor mijn part een lepel. Lekker ongedwongen, desnoods op de bank met een fijne serie voor de boeg, kan jou het bommen. Kaarsjes aan en moet je eens opletten hoe gezellig het wordt.
Voor wie nu verontrust informeert of bowls niet heel erg hip zijn, die kan ik geruststellen: dit is een ouderwets onfotogenieke portie troostrijk bruin spul, maar het hoeft gelukkig dan ook niet op instagram. Want 1) stoofpotjes horen bruin en 2) bruin eten smaakt nu eenmaal het allerlekkerst. Weten we dankzij kookdiva Nigella Lawson, groot pleitbezorgster van brown food, en die heeft er verstand van.
Laat je overigens niet misleiden door de term stoofpotje. Dit gerecht hoeft niet uren te sudderen, integendeel, het is juist vrij snel gepiept. En mocht je onverwacht toch ineens visite aan de haak hebben geslagen, dan kun je de ingrediënten prima verdubbelen.
Zelf maken?
Solorecept Aubergine-linzenstoof met balletjes
Nodig voor 1 (!) persoon:
1 venkelworst (of ander lekker gekruid vers worstje van de slager)
1 kleine aubergine (200-250 g)
1 klein blikje linzen (à 130 g, bijv. Bonduelle)
100 ml slagroom
1 eetl tomatenpuree
½ theel gerookt paprikapoeder (zoet/mild)
paar takjes verse peterselie
kneep citroensap
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen
Snij de aubergine in dobbelsteentjes. Spoel de linzen af in een zeef. Hak de peterselie fijn. Haal het vel los van de worst, draai kleine balletjes van het worstenvlees. Verhit wat olie in een (kleine) hapjespan, liefst met anti-aanbaklaag. Bak de balletjes op hoog vuur rondom in 1-2 minuten bruin, haal uit de pan en bewaar op een bord. Doe nu de aubergineblokjes in dezelfde pan en bak op iets gematigder vuur al omscheppend tot ze zacht beginnen te worden (± 6 minuten). Weersta de neiging om een plens olie toe te voegen tegen het plakken, de blokjes komen vanzelf los van de pan. Voeg paprikapoeder en tomatenpuree toe, bak al omscheppend 1 minuut mee. Roer de slagroom erdoor. Doe de balletjes (inclusief bakvocht) er weer bij, plus de uitgelekte linzen en bijna alle peterselie. Voeg zout en peper en een kneep citroensap toe. Laat met deksel op de pan 10 minuten rustig sudderen tot alles goed warm is en de balletjes gaar zijn. Schep over in je mooiste kom en bestrooi met het achtergehouden groen.
TIP:
Hou je echt niet van bruin? Dit recept werkt ook prima met bijvoorbeeld blokjes zoete aardappel en een blikje witte bonen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.