Dat die familie Jongedijk er gezond en wel vanaf is gekomen, van hun 365 dagen eten met Honig, mag een wonder heten. De bijgeleverde diëtiste voor dagelijkse hulp en bijstand, moet er heur handen vol aan hebben gehad, alleen al vanwege de overmatige zoutconsumptie. Neem bijvoorbeeld de Honig-mix ‘Italiaanse Macaroni Ovenschotel’, met 4 gram zout per portie. Ja heus, per persoon, voor één avondmaaltijd. Terwijl we natuurlijk allemaal weten dat het aanbevolen dagmaximum 6 gram is.
Uit een pakje: Honig Italiaanse Macaroni Ovenschotel
Italiaanse sausmix: groenten (tomaat 35%, paprika, ui, wortel, prei), suiker, zetmeel, zout, tarwebloem, smaakversterkers (E621, E627, E631), kruiden (knoflook, majoraan, peterselie, bieslook, lavas, salie, oregano, tijm, basilicum, laurier), glucosestroop, aroma’s, specerijen (peper, paprikapoeder, cayennepeper), rijstebloem, voedingszuur (citroenzuur), gistextract, palmvet, kleurstoffen (annatto, paprika-extract, bietenrood).
Italiaanse spicemix: gemodificeerd zetmeel, gedeeltelijk gehard palmvet, specerijen (peper, kurkuma, koriander, gember, komijn, laurier, cayennepeper), groenten (spinaziepoeder, paprika), glucosestroop, aroma, kleurstof (annatto), lavas.
Zelf toevoegen: 400 g (runder)gehakt, 400 g Italiaans groentepakket, 150 g geraspte kaas.
Naar eigen zeggen heeft het gezin nog nooit zo gevarieerd gegeten als het afgelopen jaar. Maar variatie, dat zit niet in een pakje, dat zit in jezelf. In iedereen. Zo bedacht ik naar aanleiding van bovengenoemd pakje mijn eigen recept voor een zelfgemaakte macaroni-ovenschotel. Niet Italiaans, maar nu eens goudgeel met kerrie. Met bloemkool in plaats van die eeuwige zak wokmix. En niet met macaroni maar met parelcouscous, heerlijke kleine pastabolletjes. En dat gehakt heb ik ook al weggelaten, want gingen we dit jaar met z’n allen niet wat minder vlees eten? Nou dan. Noem het een kruising tussen mac & cheese en bloemkool-met-een-papje. Maar dan anders. Dat 2019 maar een variatievol jaar mag worden, zonder pakjes of zakjes!
Zelf maken?
Recept Mac & cheese met bloemkool
Nodig voor 4 personen:
1 grote bloemkool (800 g roosjes)
400 g parelcouscous
125 g cashewnoten (of walnoten)
1 grote ui
2 eetl lekker kerriepoeder
250 g crème fraîche
150 g geraspte oude kaas
2 eetl Dijonmosterd
3 eetl panko (of broodkruim)
25 g boter
± ¼ theel chilivlokken (uit een molentje)
zout & peper uit de molen
Optie: wat peterselie
Oven voorverwarmen op 200 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes, blancheer 5 minuten in kokend water met zout, laat uitlekken in een vergiet. Kook intussen in een andere pan de parelcouscous 10 minuten, ook in kokend water met zout. Giet af. Smelt de boter in een hapjespan, fruit hierin de gesnipperde ui 5 minuten tot lekker geurig. Schep de kerrie erdoor en bak even mee. Voeg crème fraîche, bijna alle kaas, mosterd, grof gehakte noten, chilivlokken, peper en zout toe. Roer en laat alles smelten. Schep de parelcouscous en de bloemkool er doorheen. Doe over in een ovenschaal. Strooi de panko en achtergehouden kaas erover. Gratineer 15 minuten in de oven. Te bleek? Zet nog even de grill aan. Bestrooi eventueel met wat peterselie voor de kleur. Lekker met een groene salade erbij.
TIP:
Parelcouscous is dus geen couscous, maar een soort pasta. Kleine balletjes, eenmaal gekookt van het formaat doperwt. Albert Heijn en Jumbo verkopen het tegenwoordig in hun assortiment, en misschien andere supermarkten ook wel, die heb ik niet gecheckt. Die van Nadia & Merijns Souq is wat lastiger te vinden (online en in de winkels van Marqt), maar wel heel erg lekker, ook wel ‘moghrabieh’ geheten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat onlangs verscheen in een nieuwe cover.