Leuk dat gourmetten, maar die hemeltergende stank… Wat doe je ertegen? Ik heb uitgebreid mijn licht laten schijnen bij volleerde gourmetters en ben uiteindelijk tot de volgende tiplijst gekomen:
• Azijn: ofwel in een pannetje op het fornuis, ofwel in een emmer met water naast de eettafel ofwel ’s nachts in bakjes.
• Spiritus: ’s nachts in een bakje. Mocht de stank de volgende morgen nog niet verdwenen zijn: alsnog aansteken en laten opbranden.
• Lampe Berger: een glazen fles gevuld met olie met een lont en een steentje om aan te steken. Franse uitvinding uit 1898 uit de ziekenhuiswereld die geuren zou neutraliseren.
• Wasverzachter in een pannetje op laag vuur zetten tijdens het eten, bij lange avonden nog een keer bijvullen. (Ja, dit is een riskante tip, maar ik kreeg hem van zo veel mensen, dat ik hem er toch bij zet).
• Beste advies: gourmetten moet je nooit thuis doen, maar altijd bij een ander.
Zijn we nou eindelijk uitgegourmet? Jazeker, maar er blijft altijd van alles over. En om nou na de kerst wéér te gaan gourmetten… Maar dat hoeft helemaal niet. Met gourmetrestjes kun je ook heel andere dingen maken, gewoon in een grote pan op het echte fornuis. Zie morgen voor kerstkliekjesrecepten.
Eerder in deze serie:
• Gourmetten met kerst
• Gourmetten, wat is dat eigenlijk?
• Mediterraan gourmetten: vegetarische recepten
• Mediterraan gourmetten: vlees/visrecepten
• Altijd lekker om op tafel te hebben als je gaat gourmetten
• Zelfgemaakte sausjes
• Wat is het ideale gourmetstel