Gourmetwijsheid: Op gourmetstellen zit een temperatuur-draaiknop, maar doorgaans zijn er maar twee standen: “Staat ‘ie wel aan?” en “Nou gaat ‘ie te hard!”
Wat is eigenlijk het ideale gourmetstel? wilde ik wel eens weten vanwege mijn gourmetserie. Vooral níet die van bovenstaand plaatje, blijkt na rondvraag. De hardcore gourmetter zweert bij een ouderwets gourmetstel met spiritusbranders, want dankzij echte vlammen worden de pannetjes heter en de korstjes knapperiger dan bij een elektrisch apparaat. Bij lauwe pannetjes zoekt menigeen zijn toevlucht tot voorgegaard vlees.
Helaas, volgens mede-eigenaar Johan Djuricek van kookwinkel De Meesterslijpers in Amsterdam, mijn vaste toevluchtsoord voor alle kookspullen (en tevens het periodiek puntgaaf bijslijpen van mijn keukenmessen) zijn die traditionele gourmetstellen met spiritsbranders lastig te krijgen.
Hij weet ook waarom die moderne dingen zo langzaam zijn: “De meeste elektrische gourmetstellen zijn eigenlijk bedoeld voor raclette. Die verwarmen de pannetjes niet van onder, maar van boven, zodat de kaas smelt.“ Veel verkoopt hij er trouwens niet in zijn winkel. “Er is maar twee weken per jaar vraag naar, en in die periode wordt er door allerlei ketens gestunt met goedkope modellen, dus voor ons valt er geen eer aan te behalen.”
Is goedkoop ook duurkoop? “Let op dat je er een koopt met een goede antikleeflaag die niet loslaat,” waarschuwt hij, “dat is niet zo gezond. Dan kun je beter een steengril nemen, van natuursteen.“ Of kijk gewoon even bij je moeder/oude buurman/op zolder of er ergens nog eentje met spiritusbranders staat.
Er is een heel heikel punt nog niet besproken, namelijk die hinderlijke gourmetstank. Valt er wat tegen te doen, en zo ja wat? Zie morgen.
Eerder in deze serie:
• Gourmetten met kerst
• Gourmetten, wat is dat eigenlijk?
• Mediterraan gourmetten: vegetarische recepten
• Mediterraan gourmetten: vlees/visrecepten
• Altijd lekker om op tafel te hebben als je gaat gourmetten
• Zelfgemaakte sausjes