Mocht je deze kerst gaan gourmetten, dan is een bekende gourmetwijsheid om in het achterhoofd te houden: Hoe je je ook uitslooft, zolang je maar een emmer knoflooksaus en een pan pindasaus paraat hebt…
Daarom hierbij een spoedcursus doe-het-zelfsauzen, ter vervanging van die eeuwige fabrieksflesjes.
Knoflooksaus
Meng 8 fikse eetl Turkse yoghurt + 4 eetl mayonaise + 2 uitgeperste knoflooktenen + 1 theel Dijon-mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Laat minstens een uur intrekken. Liefst nog iets groens erdoor: snuf provençaalse kruiden of verse bieslook. Te dik? Karnemelk.Pindasaus
Pureer 5 volle eetl pindakaas (125 g) + 125 ml water + 2 eetl ketjap manis + 1-2 theel sambal (naar smaak) glad met de staafmixer. Laat in een steelpan al roerend 1 minuut pruttelend koken. Proef op gewenste pittigheid. Te dik? Water of ketjap.Mierikswortelsaus
Klop 1 eidooier los + 1 eetl Dijon-mosterd + 1 eetl citroensap + 1 theel suiker. Voeg al kloppend in een straaltje 75 ml zonnebloemolie toe. Dan 1-2 eetl geraspte mierikswortel (proef!) + fijngehakte peterselie (of dragon).
Variant zonder rauw ei: Neem de knoflooksaus (zonder knof) als basis.Teriyakisaus
Meng 50 ml Japanse sojasaus + 50 ml sake + 50 mirin (Japanse rijstwijn) + 2 eetl basterdsuiker. Variant: Geraspte verse gember + geraspt sjalotje erdoor.Roze saus
Meng 1 bekertje zure room + een flinke dot ketchup (kids favoriet!).Kruidenboter
Prak 3 eetl gehakte peterselie + 2 uitgeperste knoflooktenen + zout + peper door 150 g (uiteraard echte) boter. Doe in plasticfolie, kneed tot een rolletje en bewaar in de koelkast (bij haast in de vriezer). Snij op het laatste moment in plakjes. Variant: 2 theel venkelzaadjes + wat citroenrasp erdoor.
Of kijk hier voor een uitgebreider recept.
OK, de recepten hebben we. Maar nu. Wat voor gourmetstel moet je eigenlijk hebben? Dat vertel ik je morgen.
Eerder in deze serie:
• Gourmetten met kerst
• Gourmetten, wat is dat eigenlijk?
• Mediterraan gourmetten: vegetarische recepten
• Mediterraan gourmetten: vlees/visrecepten
• Altijd lekker om op tafel te hebben als je gaat gourmetten