Gourmetten met kerst, het kan ook zónder die eeuwige kant-en-klare schotel van de slager of de supermarkt. Sowieso kan het ook prima vegetarisch natuurlijk, waar ik gisteren al recepten voor gaf. Maar wie toch graag vlees of vis wil: in een handomdraai maak je deze gerechtjes die nét even anders dan anders zijn. Deze heb ik voor je:
• Spekvisjes
• Italiaanse kalfsrolletjes
• Lamsköfte met appel-tzatziki
• Koriander-limoenkip
• Kruidige biefstuk met rozemarijnsaus
En dan nu de recepten. Hoeveelheden zijn lastig te geven, ik ben uitgegaan van 6 personen, en dan zit je royaal als je álle gerechten maakt. Zie ook de overige tips helemaal onderaan.
Spekvisjes
300 g stevige witvisfilet (of zalm)
50 g g pancetta (of ontbijtspek)
4 eetl zelfgemaakte pesto
8 zongedroogde tomaatjes op olie (pot)
partjes citroen
Voorbereiden: Bestrooi de vis rondom met zout en peper. Snij in forse dobbelstenen. Bestrijk aan één kant met pesto. Verdeel de fijngehakte tomaat erover. Omwikkel met een smal reepje spek.
Aan tafel: Bak in hete olie. Knijp er wat citroen over uit.
Italiaanse kalfsrolletjes
4 ongepaneerde kalfsschnitzels (à 100 g)
4 geroosterde paprika’s (pot)
12 blaadjes verse salie
Voorbereiden: Sla de schnitzels met een zware pan goed plat (denk: carpaccio) tussen 2 vellen plasticfolie of bakpapier. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper. Bedek met in repen gescheurde paprika. Snij met een scherp mes elke lap in 3 korte repen. Leg op elk een blaadje salie en rol op. Steek vast met een cocktailprikker. Dep kort voor het bakken nog even goed droog met keukenpapier.
Aan tafel: Bak in hete olie of boter.
Variant: Kan ook met kipfilet.
Lamsköfte met appel-tzatziki (12x)
300 g lamsgehakt (of half-om-half)
1 flinke sjalot
2 takjes verse munt
1 theel komijnpoeder
Tzatziki:
150 ml Turkse yoghurt
1 snackkommer
1 klein appeltje (liefst rood)
1 knoflookteen
1 takje verse munt
Voorbereiden: Hak de sjalot en de munt heel fijn. Kneed samen met komijn, zout en peper door het gehakt. Rol er 12 langwerpige balletjes van. Tzatziki: Rasp de appel en komkommer (allebei met schil), meng met de uitgeperste knoflook, fijngehakte munt, zout en peper door de yoghurt. Bekleed een (punt)zeef met een papieren koffiefilter en laat het mengsel hierin een uurtje uitlekken en indikken.
Aan tafel: Bak de köfte in hete olie, duw een beetje plat met de spatel. Serveer met de tzatziki.
Koriander-limoenkip
300 g kipdijenvlees
1 limoen
½ rode peper
1 knoflookteen
klein handje koriander
scheut olijfolie
Voorbereiden: Rasp de limoen, pers hem daarna uit. Doe rasp en sap in een ziplock-diepvrieszak. Voeg olijfolie, fijngehakte rode peper (zonder zaadjes), uitgeperste knoflookteen, de helft van de gehakte koriander, zout en peper toe. Snij kipdijenvlees in stukjes en doe erbij. Hussel goed om, sluit de zak luchtdicht af en laat een uur marineren. Rijg eventueel aan korte spiesjes.
Aan tafel: Bak in hete olie en bestrooi met de rest van de koriander.
Lekker met: Blokjes avocado en halve kerstomaatjes.
Kruidige biefstuk met rozemarijnsaus
2 biefstukken (of bieflapjes)
1 theel venkelzaadjes
1 theel vierseizoenenpeper (korrels)
Saus:
4 takken rozemarijn
1 citroen
1 knoflookteen
± 100 ml lekkere olijfolie
Voorbereiden: Snij het vlees in dikke reepjes. Stamp venkelzaad, peperkorrels en een snuf zout in de vijzel. Hussel door het vlees en laat een uur intrekken. Saus: Maal de rozemarijnnaalden met de knoflook fijn in de keukenmachine of in het bakje dat bij de staafmixer hoort. Rasp de schil van de citroen erboven. Pers uit en doe ook het sap erbij. Voeg olijfolie toe en maal tot een saus. Proef op zout en peper.
Aan tafel: Bak het vlees al omscheppend kort gaar. Giet de koude saus erover.
Lekker met: Rucola en geroosterde pijnboompitten. De saus doet het ook goed bij vis of lam.
TIPS:
• Peper en zout staan niet bij de ingrediënten, maar zijn natuurlijk wel nodig, ook op tafel.
• De recepten zijn verdeeld in ‘voorbereiden’ (in de keuken) en ‘aan tafel’ (wat iedereen zelf doet).
• Zet alle ingrediënten in kommetjes op tafel. Maak kleine menukaartjes per gerecht, zodat de gasten weten wat de bedoeling is.
• Stal niet alles meteen op tafel maar doseer. Dat komt ook de voedselveiligheid ten goede.
• Ja, het duurt allemaal langer dan in een gewone pan, maar dit is dan ook bedoeld als avondvullend gezelschapsspel. Geduld!
• Hoeveelheden zijn lastig te geven, ik ben uitgegaan van 6 personen, en dan zit je royaal als je alle gerechten maakt, inclusief de vegarecepten van gisteren.
Liever vegetarische gourmetrecepten? Die staan hier. Jazeker, we zitten in een uitgebreide serie Kerstgourmetten.
Morgen: wat zijn nog meer lekkere/handige ingrediënten om altijd op tafel te hebben.
Zie ook: gourmetsauzen en gourmetkliekjes.