Groenten zijn de trend en helemaal van nu. Ja, ook met kerst en ook als je gaat gourmetten. Voor wie wel wat groente-inspiratie kan gebruiken heb ik een paar leuke gerechtjes:
• Paprika-frittata
• Zoete-aardappelfritters
• Little gem met gorgonzola
• Mini-olijventortilla
• Gebakken geitenkaasjes
• Warme peer-camembertsalade
Omeletjes (altijd goed), koekjes van zoete aardappel, gebakken slakropjes (ja, sla kun je bakken!), mini-tortilla, warme geitenkaas (klassiekertje) en warme peer met camembert (idem dito). Ook de meest doorgewinterde carnivoor krijg je hiermee enthousiast. En anders wacht je even tot morgen, dan volgen nog gourmetrecepten met vlees en vis. Tevens handig voor de pescotariërs onder ons.
En dan nu eindelijk de recepten. En zie vooral ook de tips helemaal onderaan.
Paprika-frittata (6x, vega)
1 paprika (rood/oranje)
3 eieren
2 eetl versgeraspte parmezaan
wat verse bieslook
Voorbereiden: Snij de paprika horizontaal in 6 dunne ringen (½ cm). Verwijder zaadlijsten en steel. Hak de overgebleven restjes paprika in piepkleine blokjes. Klop de eieren los in een schenkkom met zout en peper. Roer de paprikablokjes, geraspte parmezaan en fijngehakte bieslook erdoor.
Aan tafel: Verhit wat boter in een pannetje, leg er een paprikaring in. Giet voorzichtig het ei erin en laat stollen. Strooi er eventueel nog wat extra kaas over en laat onderop het apparaat gratineren.
Zoete-aardappelfritters (12x, vega)
1 grote zoete aardappel (300 g)
2 lente-uitjes
2 eieren
2 eetl bloem
2 theel mild paprikapoeder
wat chilivlokken (molentje)
partjes limoen/citroen
Voorbereiden: Schil de zoete aardappel en rasp. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Meng beide in een kom met losgeklopte eieren, bloem, paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper.
Aan tafel: Schep een fikse lepel van het mengsel in hete olie. Draai halverwege om. Knijp er wat citroen/limoen over uit.
Variant: Verbrokkelde feta, gehakte rode peper en/of verse koriander erdoor.Little gem met gorgonzola (6x, vega)
3 kropjes litte gem (baby romaine sla)
50 g gorgonzola (of andere blauwe kaas)
2 eetl pijnboompitten
2 handjes basilicum
kneepje citroensap
± 75 ml lekkere olijfolie
Voorbereiden: Halveer de kopjes sla in de lengte, maar laat ze bij het kontje aan elkaar zitten. Verwijder al te uitbundig blad dat uitsteekt. Verkruimel de kaas. Rooster de pijnboompitten goudbruin. Pureer de basilicum met de staafmixer, voeg zoveel olie als nodig toe tot een dunne saus. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroen.
Aan tafel: Verhit olijfolie in een pannetje. Bak de sla met het snijvlak naar beneden goudbruin, draai dan om. Bestrooi met kaas en pijnboompitten. Giet er wat pestosaus over.
Variant: Vervang de kaas door fleur de sel.Mini-olijventortilla (6x, vega)
½ zak voorgekookte aardappelschijfjes
1 ui
4 eieren
10 lekkere olijven (zonder pit)
1-2 theel mild gerookt paprikapoeder (pimentón)
Voorbereiden: Snij de ui in flinterdunne halve ringen. Hak de olijven fijn. Klop de eieren los in een schenkkom met de pimentón, zout en peper.
Aan tafel: Bak de ui gaar in hete olijfolie. Schep de olijven en aardappel erdoor. Giet het pannetje vol met losgeklopt ei. Bak rustig gaar. Zet ook even onderop het apparaat om de bovenkant gaar te laten worden.Gebakken geitenkaasjes (6x, vega)
3-6 kleine ronde geitenkaasjes (crottin de chavignol)
handje panko (Japans broodkruim)
1 ei
Voorbereiden: Haal de (eventueel gehalveerde) geitenkaasjes door losgeklopt ei, dan door panko. Duw goed aan.
Aan tafel: Bak zachtjes in hete olie of boter.
Variant: Giet er op het laatst een beetje honing over of cranberrycompote.Warme peer-camembertsalade (6x, vega)
1 handpeer
50 g camembert
2 eetl walnoten
handvol rucola
Voorbereiden: Snij de peer in dunne plakjes, de camembert in reepjes. Hak de walnoten grof .
Aan tafel: Bak de peer in boter al omscheppend gaar en goudbruin. Voeg de kaas en walnoten toe, maal met de pepermolen en laat even gratineren. Schep op een bedje van rucola.
Variant: Garneer met druiven of granaatappelpitjes. Of serveer op gebakken sneetjes stokbrood in plaats van rucola.TIPS:
• Peper en zout staan niet bij de ingrediënten, maar zijn natuurlijk wel nodig, ook op tafel.
• De recepten zijn verdeeld in ‘voorbereiden’ (in de keuken) en ‘aan tafel’ (wat iedereen zelf doet).
• Zet alle ingrediënten in kommetjes op tafel. Maak kleine menukaartjes per gerecht, zodat de gasten weten wat de bedoeling is.
• Stal niet alles meteen op tafel maar doseer. Dat komt ook de voedselveiligheid ten goede.
• Ja, het duurt allemaal langer dan in een gewone pan, maar dit is dan ook bedoeld als avondvullend gezelschapsspel. Geduld!
• Hoeveelheden zijn lastig te geven, ik ben uitgegaan van 6 personen, en dan zit je royaal als je alle gerechten maakt, inclusief de vlees/visrecepten van morgen.
Morgen in deze serie Kerstgourmetten: recepten met vlees en vis.
Zie ook: gourmetsauzen en gourmetkliekjes.