Wij zijn een land van monatoetjes. Elke keer verzinnen ze weer nieuwe smaken, al zijn er twee constantes: bij ‘Frambozenpudding’ weet je zeker dat er hooguit een framboos overheen is gevlogen. Idem dito voor de stroopwafelpudding of de rozekoekenpudding. En ze zijn allemaal mierzoet. Terwijl, hoe moeilijk is het om zelf een toetje in elkaar te fabriceren? Gezien de donkere dagen adviseer ik voor Antipakjesavond (overmorgen, 4 december) een hartverwarmend toetje, lekker uit de oven. En dan bij voorkeur met dingen die je toch altijd wel in huis hebt, zoals appels en wat speculaasjes. Met voor het contrast een ijskoud dotje crème fraîche erbij is het helemaal smullen.
Nodig voor 4 personen:
4 friszure, niet al te grote appels (Elstar, Cox, Jonagold – geen goudreinetten, die ontploffen en zakken dan in)
4 speculaasjes
25 g zachte boter
4 eetl bruine basterdsuiker
2 eetl rozijnen
2 eetl geschaafde amandelen (zie tip)
rasp van 1 mandarijn
Oven voorverwarmen op 175 °C. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan (of zie de tip onderaan). Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Kwast ze in met wat zachte boter en rol ze door een diep bord bruine basterdsuiker. Vet een ovenschaal in met wat boter en zet de appels erin. Of neem individuele ovenschaaltjes, dat kan ook. Meng de overgebleven basterdsuiker met de verkruimelde speculaasjes, afgekoelde amandelen, rozijnen, de rasp van de mandarijn en wat kleine klontjes boter. Duw dit mengsel in de holtes van de appels en strooi de rest erover. Vis alleen losse rozijnen er weer een beetje af, die verbranden. Plaats bovenop elke appel nog een klontje boter. Schuif de schaal vrij onderin in de oven en laat de appeltjes in ± 30-40 minuten gaar en zacht worden; dat kan per soort en formaat appel nogal variëren.
Lekker met crème fraîche, maar geklopte slagroom (met een snufje kaneel erdoor) of vanille-ijs is ook een goed idee.
TIP: De lekkerste speculaasjes zijn natuurlijk die van de banketbakker, met amandelen erop. Maar die hebben wel de onhebbelijke gewoonte om er steeds af te vallen, dus als de speculaasjes op zijn, zit je koektrommel nog wel vol met afgevallen amandelschaafsel. Dat verzamel ik in een klein potje, en komt bij toetjes lekker van pas. Zoals hier. Dan hoef je ze ook niet te roosteren natuurlijk.
Dit is een recept in de serie Op Weg naar Antipakjesavond. Zie ook: boerenomelet, Siciliaanse ovenpasta en courgettepannenkoekjes met munt, vispakketjes, kippakketjes, risotto en vegetarische snert.