Noem mij raar, maar ik word dolgelukkig van het doorbladeren van de Allerhande. Niet speciaal de jaarlijkse Kerstallerhande, maar gewoon elke maand weer. Niet vanwege de recepten, zeg ik er meteen eerlijk bij, maar vanwege de advertenties. En vooral de hand over hand toenemende advertorials, recepten met ingrediënten van een betalende sponsor. Zo ontdek ik namelijk steeds nieuwe producten. En daar gaat mijn hart sneller van kloppen.
Ja, lach maar. Ik raak oprecht opgetogen als ik dingen lees als ‘De nieuwe Maggi Markt Mixen bevatten zorgvuldig geselecteerde natuurlijke ingrediënten’. Alleen al voor dat ‘nieuw!’ ben ik enorm vatbaar. En kijk, ‘zorgvuldig geselecteerd’, dus die ingrediënten zijn nu eindelijk eens niet lukraak bij elkaar gemieterd. Heerlijk. Een van die nieuwe marktmixen van Maggi heet ‘Siciliaanse ovenpasta’.
Uit een pakje: Maggi Siciliaanse ovenpasta spinazie ricotta
Groente 71,8% (36,5% zongerijpte tomaten, uien, wortelen, paprika), aardappelzetmeel, suiker, kruiden en specerijen 6,4% (knoflook, zwarte peper, oregano, tijm), zeezout, zonnebloemolie.
Zelf toevoegen: 210 g fusilli, 200 g spinazie, 1 ui, 125 g ricotta, 1 blik tomaten, 50 g Parmezaanse kaas, olijfolie.
Dat is helemaal geen pasta, laat staan Siciliaans, maar niks meer of minder dan een zakje met kruidenmix. Zelf toevoegen: pasta, spinazie, ui, ricotta, tomaten en parmezaan. Wat valt hier op? Juist, dat Maggi zich steeds minder presenteert als ouderwetse poedermixenpakjesboer (zout, suiker, vulmiddel, bindmiddel, stabilisator, smaakversterkers), maar als specerijenleverancier. Verstegen mag wel oppassen. Alhoewel, zout, suiker en zetmeel zit er als vanouds nog steeds in natuurlijk.
Over natuurlijk gesproken, het is ‘op natuurlijke wijze gemaakt en samengesteld, zodat jij elke dag een gebalanceerde en lekkere maaltijd op tafel kan zetten’, want na jarenlang ‘ambachtelijk’ en ‘authentiek’ is ‘natuurlijk’ intussen het nieuwe modewoord bij de voedingsmiddelenindustrie. En u weet: e-nummers eruit, betekent gebakken lucht erin. Allemaal om ervoor te zorgen dat u voor anderhalve euro een zakje aanschaft ‘met groente in de hoofdrol’, die u er dan nog wel even zelf bij moet kopen, want dat gedroogde groentespul in de mix, daar moeten we het niet van hebben.
Tip op het pakje: ‘vervang de spinazie ook eens door aubergine’. Kijk, dat maakt het al een stuk Siciliaanser. Weet u wat? We doen ze gewoon allebei. Is dit nou geen puik recept voor aanstaande Nationale Antipakjesavond?
Recept Siciliaanse ovenpasta (met spinazie en ricotta)
Nodig voor 2-3 personen:
200 g fusilli
200 g spinazie
1 aubergine
1 ui
125 g ricotta
200 ml tomatenblokjes (½ blik of pak)
50 g versgeraspte parmezaan
2 knoflooktenen
3 takjes rozemarijn
2 theel gedroogde oregano
½ theel pittig paprikapoeder
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Kook de fusilli in ruim kokend water met wat zout nét beetgaar, 1 minuut korter dan op de verpakking staat. Snipper intussen de ui en de knoflook, hak de rozemarijn fijn. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan fruit alles samen zachtjes een paar minuten glazig. Snij intussen de aubergine in dobbelsteentjes. Doe in de pan, bak op hoog vuur al omscheppend gaar in ± 4 min. Voeg nu hand voor hand de spinazie toe en schep om tot het slinkt. Giet het ½ blik tomatenblokjes erbij, plus oregano, paprikapoeder, zout en peper. Breng aan de kook. Zet dan het vuur uit en roer de uitgelekte pasta, ricotta en de helft van de parmezaan erdoor. Doe in een ovenschaal en strooi de rest van de parmezaan erover. Tot zover kunt u de hele boel ook voorbereiden en bewaren in de koelkast tot vanavond of zelfs invriezen. Laat in de oven in ± 15 minuten gratineren. Reken iets meer tijd als het gerecht ijskoud is, en laat indien ingevroren eerst altijd ontdooien.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
En hij past mooi meteen in de serie Op Weg naar Antipakjesavond. Ook in de serie: boerenomelet, courgettepannenkoekjes met munt, vispakketjes, kippakketjes, risotto, vegetarische snert en appeltjes uit de oven.