Ik lees net in de krant dat de Hortus in Utrecht omkomt van de kweeperen, dankzij de tropische zomer, die ook nog eens maar voortduurt en voortduurt. Bezoekers krijgen daarom gratis kweeperen mee, want weggooien is natuurlijk zonde. Ik ben in staat om alleen al daarom spoorslags af te reizen naar Utrecht. Dat fluwelige schilletje is zo prachtig om te zien, en ze ruiken ook nog eens heerlijk. Alleen, wat doet een mens met kweeperen? Taart bakken natuurlijk. Tarte tatin, om precies te zijn. Dit recept kreeg ik ooit van Volkskrant-collega Loethe Olthuis, die heeft zelf zo’n boom in de tuin (zij wel!), dus weet als geen ander wat je er mee doet.
Zelf maken? Nodig voor 1 taart:
Vulling:
5-6 grote rijpe kweeperen
160 g suiker
60 g boter
ferme kneep citroensap
2 theel kaneel
Deeg:
200 g bloem
100 g koude boter
3 eetl suiker
1 ei
snuf zout
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Deeg:
Meng bloem, suiker en zout in een kom. Snij de boter in blokjes, doe erbij en wrijf tussen je vingers tot kruimels. Doe het losgeklopte ei erbij en kneed tot een bal deeg. Laat in plasticfolie in de koelkast 1 uur rusten. Rol daarna op een bebloemd werkblad uit tot een lap van iets groter dan het formaat van je pan (Ø 26 cm). Of op een vel bakpapier, dat is even hannesen bij het uitrollen, maar straks wel lekker makkelijk omkeren boven de vulling.
Vulling:
Hou een grote kom met water en citroensap bij de hand. Schil de kweeperen met een dunschiller. Snij doormidden verwijder het klokhuis en snij dan in partjes. Gebruik een scherp mes want in tegenstelling tot gewone peren zijn kweeperen knetterhard. Maar dat komt goed! Kieper de stukjes meteen in het citroenwater, tegen het verkleuren. Laat uitlekken in een zeef.
Smelt de boter op laag vuur in een lage, wijde pan (Ø 26 cm) die ook in de oven kan. Gelukkige types hebben natuurlijk een speciale tarte-tatinvorm in huis. Roer de suiker erdoor tot een stroperig geheel. Doe de kweepeer en kaneel erbij (spatgevaar!), en schep de boel op hoog vuur ± 8 minuten om tot de partjes beetgaar zijn en het vocht gekaramelliseerd is. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. In die tijd kun je (ja, dat is even gepiel) met behulp van vorken, lepels of (voor professionals: grote pincet) zorgen dat de partjes zo elegant mogelijk in de vorm liggen. Het oog wil straks ook wat. Leg het deeg erop, duw de randjes iets naar beneden.
Bak in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen, leg dan een groot plat bord op de pan, draai samen om zodat de taart op het bord belandt. Ja, het kan zijn dat er wat partjes kweepeer aan de pan blijven kleven, maar die pluk je er gewoon uit en duw je weer op hun plek. Geen paniek. Lekker met crème fraîche.