Ja hoor, ik heb weer een kookboek vol plakkertjes. Werkelijk álles uit het nieuwe boek Simpel van Ottolenghi (zie gisteren) wil ik wel maken. Maar ik begon rustig, met de Ovenfrites met oregano en feta, plus de Geroosterde groene asperges met amandelen, kappertjes en dille. Eerst even over die ovenfrites. Het recept is, schrijft hij zelf, geïnspireerd op een portie frites die hij at in Melbourne, in een restaurant van Masterchef-chef George Colombaris. “Ik had er goede berichten over gehoord, maar mijn hoge verwachtingen werden desondanks overtroffen.” Dat zou je toch zeggen! Maar bij ons thuis ging het niet helemaal naar verwachting. Nu moet ik erbij zeggen dat ik geen grote aardappels in huis had, maar wel krieltjes, daar zou het toch ook wel mee kunnen? Ze moesten eerst 8 minuten koken, dan omhusseld met zonnebloemolie 40-50 (!) minuten in een loeihete oven (220 °C). Dat heb ik voor de zekerheid allemaal toch maar ietsje korter gedaan, qua verkolen. Vervolgens moest je knoflookplakjes bakken in hete olijfolie zonder ze te laten verbranden (altijd een uitdaging), dat over de aardappelen gieten en dan de hele bups weer 4 minuten terug in de oven. Het resultaat: erg bruine en erg knapperige (lees: bijna uitgedroogde) aardappels, waar de overheen gestrooide feta en gedroogde oregano niet echt mee integreerden. Maar vooral: wat een hoop gedoe voor een boek dat Simpel wil zijn! Dan zijn mijn eigen ovenaardappeltjes echt een stuk, eh, simpeler…
Nee, dat recept ga ik je dan toch maar niet geven. Gelukkig waren de groene asperges wél een succesnummer. Ottolenghi roostert ze in de oven, maar daar zaten die aardappels al in, dus ik heb ze gebakken in de grillpan. Voor 2 personen neem je 1 bosje groene asperges, houtige onderkantjes eraf, en dan in een minuut of 5 (in 2 porties) roosteren in een grillpan, regelmatig omhusselen. Leg op een bord. Verhit wat olijfolie in een koekenpan, bak hierin 2 eetlepels uitgelekte kappertjes krokant in 1-2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier, veeg de olie met keukenpapier uit de pan. Doe dan 30 g boter in dezelfde pan, bak er 2 eetlepels geschaafde amandelen in tot goudbruin. Giet dit alles over de asperges. Wat zout en peper erbij, plus die kappertjes. En dan wat gehakte dille. Ik deed ook nog een kneepje citroensap, dat mag vast wel van Yotam. Heel erg heerlijk. Wie geen groene asperges meer kan vinden: met sperziebonen is dit volgens mij ook heel lekker.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Ottolenghi Simpel, lees hier mijn recensie.