Zelfs fanatieke thuiskoks hebben soms maar weinig op met bakken. Te veel gedoe, het luistert te nauw, liever gewoon naar de banketbakker. Maar dan kennen jullie mijn vijfminutenzomerfruittaart nog niet. Die ontstond afgelopen zomer in Frankrijk, waar de hypermarchés tot mijn onuitsprekelijke vreugde vol liggen met kant-en-klare gekoelde rollen taartdeeg (zucht, ik schrijf er al jaren over!) die allemaal om het hardst ‘pur beurre’ roepen. Want taartdeeg met margarine is echt half zo lekker niet (leest u mee, Tante Fanny?). Met zo’n rol in de hand, plus wat steenfruit als perziken, nectarines, abrikozen of pruimen (of allemaal tegelijk) flans je in 5 minuten dit pure taartgeluk in elkaar. En ja, daarna moet ‘ie natuurlijk nog een half uurtje in de oven, maar dat gaat helemaal vanzelf, daar heb je geen werk aan.
Voor wie wat meer instructies nodig heeft: rol het deeg uit, doe met bakpapier en al in een lage taartvorm. Het deeg is al rond, dus da’s makkelijk, niks geen gehannes met vierkante plakjes aan elkaar proberen te boetseren. Prik de bodem overal in met een vork. Snij perziken doormidden, verwijder de pitten. Ontvellen is gedoe en is nergens voor nodig. Snij elke perzik in 8 partjes en leg die vervolgens netjes in een cirkel in de vorm. Aan de buitenrand beginnen, daarna het middenstuk opvullen. Leg ze vooral dicht tegen elkaar want het fruit krimpt in de oven. Je merkt vanzelf hoeveel perziken je nodig hebt, doorgaans een stuk of vier à vijf. En met (gedeeltelijk) abrikozen kan het trouwens ook. Bestrooi de boel met wat suiker, pak ‘m beet 2 eetlepels. Hoe harder (onrijper) het fruit, hoe meer suiker je nodig hebt. Zet het geheel zo onderin mogelijk in een voorverwarmde oven (200 °C), zo kan de bodem goed gaar en knapperig worden, ondanks het vocht dat onherroepelijk uit het fruit gaat komen. Reken op 25-30 minuten, maar het kan ook zomaar nog eens 5 of 10 minuten extra zijn met het oog op algehele goudbruine krokantertigheid alsook die bodem. Kwestie van een wekker zetten en even gaan kijken.
Eitje, toch?
Deze was met perziken, maar het kan natuurlijk ook in een sierlijke compositie van verschillend fruit, zoals deze met perzik en abrikozen.
Gevorderden leven zich helemaal uit, met abrikoos, platte perzik en pruim.
Baklust gekregen? Dan kan ik je van harte mijn vernieuwde Grote Ovenhandboek aanbevelen, met een stuk of 80 zoete bakrecepten (en evenzovele hartige trouwens).