C’est un beau roman, c’est une belle histoire. Ach ja, hoe gaan die dingen. Meike Schaling vertrok voor een jaartje au-pair naar Parijs, bleef plakken, deed een tolkenopleiding en runde er vervolgens tien jaar lang een tolk-vertaalbureau. Maar eigenlijk wilde ze altijd al banketbakker worden. Lang verhaal kort: ze gooide het roer om, volgde een bakopleiding en begon een patisserie, aanvankelijk nog altijd in Parijs, maar sinds zes jaar in hartje Amsterdam, samen met die leuke Fransman die ze in de lichtstad tegen het lijf liep. De taartjes van Petit Gateau zijn intussen een begrip. Want wat voor een taartjes! Petieterige mooie ronde gevalletjes, in ontelbare variaties en kleuren, de ene nog verleidelijker dan de andere. Met fruit, met chocola, met amandelspijs, met frisse crème, het is onmogelijk kiezen. En het mooiste is, ze geeft haar bakgeheimen nu prijs in een kookboek getiteld Kleine taartjes.
Het begint bij haar fabuleuze deeg, dat dankzij een snufje amandelmeel (“In Frankrijk gaat het overal door,” aldus Meike) heel krokant wordt. Vervolgens geeft ze in het boek zestig recepten voor mogelijke vullingen, met volop inspiratie erbij om zelf te variëren. Blijven variëren, dat doet ze zelf ook. Ze won net een prijs voor haar kant-en-klare koekjesdeeg dat ze op de markt wil brengen en er zijn uitbreidingsplannen voor New York, met haar zoon die intussen dezelfde patisserie-opleiding volgde. Is het niet woest romantisch? Zwijmel vooral ook even weg bij deze ravissante limoentaartjes uit het boek, al kon ik het niet nalaten om het recept voor de vulling iets te versimpelen. Noem het de Franse slag. Ze worden het mooist in speciale lage bakringen, te koop in kookwinkels (en in de winkel van Meike zelf), maar gewone taartvormpjes mag ook.
Recept Kleine limoentaartjes met framboos
Nodig voor 12 kleine taartjes:
Deeg:
120 g bloem
20 g amandelmeel
50 g poedersuiker
75 g blokjes koude boter
1 groot ei
mespunt zout
Vulling:
± 5 limoenen
175 g boter
150 g suiker
1 groot ei
12 frambozen
Deeg: Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker, boter en zout in een kom. Wrijf tot kruimels. Giet er ± 1 eetlepel losgeklopt ei bij en kneed tot een soepel deeg. Bewaar de rest van het ei voor de vulling. Laat de deegbal verpakt in plasticfolie 1 uur rusten in de koelkast. Rol uit tot 3 mm dik. Steek rondjes uit (Ø 8-9 cm), bekleed hiermee kleine taartvormpjes of bakringen (Ø 6 cm), uiteraard met een opstaand randje. Prik gaatjes in de bodem. Zet een half uur in de koelkast. Bak in 10-12 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven (170 °C). Komt de bodem in de oven omhoog? Gewoon opnieuw even inprikken met een vork en verder bakken. Laat afkoelen, verwijder de vormpjes.
Vulling (begin hiermee als de taartbodems uit de oven komen): Doe boter, suiker, 1 heel ei plus dat overgebleven ei van het deeg samen in een steelpan. Rasp de schil van 1 limoen erboven uit, pers dan zoveel limoenen uit tot u 125 g sap heeft. Doe ook in de pan. Breng al kloppend met een garde aan de kook tot het borrelt, zet dan het vuur zacht en klop nog 1 minuut flink door. Giet in de gebakken taartvormpjes. Duw een framboos in het midden. Laat opstijven in de koelkast.
TIPS:
• Limoencrème is geel. Wie het groen wil, doet er op het eind een drupje groene kleurstof bij.
• Is 12 te veel? Bak 6 taartjes en bewaar de andere helft van het deeg in de vriezer, liefst al in de vormpjes. Halveer de hoeveelheden voor de limoencrème.
• Het recept in het boek gebruikt ook gelatine in de limoencrème, maar dat blijkt bij mijn methode niet nodig, de crème wordt stijf zat. En zo hou je meteen ook alle vegetariërs te vriend.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
Boekinfo:
Meike Schaling, Kleine taartjes – 1 basisrecept, 60 variaties, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021568591, € 17, 50