Hartje zomer een ovenboek uitbrengen, wie verzínt zoiets? Tja, logisch is anders, maar ik kan het uitleggen. Ineens in februari was ‘ie zomaar uitverkocht, de inmiddels 7e druk van mijn kookboek Handboek Oven. Toen greep ik mijn kans om er voor de herdruk meteen wat nieuwe recepten in te fietsen zodat ‘ie nóg dikker werd. En omdat ik toch lekker bezig was, heb ik ook maar meteen een nieuwe cover getekend. Om verwarring te voorkomen kreeg hij een iets andere titel: Het grote ovenhandboek.
Alleen bleek vervolgens om allerlei kafkaeske redenen het boek pas op 8 juli te kunnen verschijnen. Hartje zomer! En ook nog eens precies in mijn eigen zomervakantie! Wat doe je dan? Dan maak je van de nood een deugd en gok je op de gebruikelijke Hollandse zomer.
Haha, zul je altijd zien, is het ineens de meest tropische zomer sinds mensenheugenis. 🙂
Enfin.
Overigens heb ik zelf tijdens mijn zonovergoten vakantiemaand letterlijk één keer gebarbecued maar wel als vanouds talloze malen de oven gebruikt. Want dat is namelijk mijn punt: veel mensen realiseren zich niet dat de oven de grootste vriend is van de luie thuiskok. Wat eenvoudige voorbereidingen, gerecht, hup, zo de oven in en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Ga terug onder de parasol, lees de krant, dek de tafel, trek alvast een fles wijn open en laat de oven al het werk doen terwijl de keuken zich langzaam maar zeker vult met heerlijke geuren. Trrrring! Daar zul je de kookwekker hebben. Aan tafel!
Ook zoiets: veel ovenboeken gaan vooral over taarten, met hooguit een verdwaalde quiche, terwijl je de oven juist voor ál je maaltijden kunt gebruiken. Dit kookboek pakt het daarom anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld: de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete. 175 recepten in totaal: borrelhapjes, quiches, stoompakketjes, brood, pasta, groente, vis en vlees, plus natuurlijk ook taart, cake, gebakjes, koekjes en toetjes. Inclusief handige basisrecepten, heldere stap-voor-stap-afbeeldingen en heel veel tips en handigheidjes om je oven maximaal te benutten. Weer of geen weer en uiteraard zoals vanouds zonder pakjes of zakjes.
Hebben? Bestel nu rechstreeks bij mij een persoonlijk gesigneerd exemplaar. Als je wilt schrijf of teken ik op verzoek er nog iets bij ook. Of ga gewoon naar je eigen boekwinkel of naar bol.com.
Alle info op een rij:
Koken met Karin – Handboek oven
Auteur: Karin Luiten
Nieuw ISBN: 9789046824405
Gebonden, 240 pagina’s
Art direction: Freddy Vermeulen
Fotografie: Harold Pereira
Illustraties en collages: Karin Luiten
Uitgeverij Nieuw Amsterdam