Ik heb een ijsmachine te leen, en het makkelijkste om mee te beginnen is altijd sorbetijs. Dat komt goed uit, want dat frisfruitige, daar hou ik van. Bovendien is het oersimpel, slechts een kwestie van gepureerd fruit mengen met een stroopje van water en suiker, da’s alles. Zomerfruit in overvloed, dus de keuze viel op aardbeienijs. Bij de Magimix Gelato Expert zat ook een kookboek, inclusief aardbeiensorbetijsrecept. Met grappige instructies als ‘Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en doe ze in de centrifuge’. Mijn wasmachine zou er raar van opkijken. Het alternatief voor de centrifuge is al even curieus geformuleerd ‘Of meng ze en filter ze met een zeef’. Aardbeien zeven, wat de vertaler vermoedelijk bedoelde, is overigens gedoe, dat doen we niet.
Om het een echte test te laten zijn, maakte ik twee porties: eentje voor in mijn oude Moulinex, eentje voor in de nieuwe Magimix. De eerste had ter voorbereiding al drie dagen in de vriezer gestaan, van de tweede hoefde alleen maar vijf minuten van tevoren de stekker in het stopcontact. Er moet nog wel even een beetje water-met-zout onder de kom gegoten worden. Waarom, geen idee. Nu ja, ik weet natuurlijk dat zout de ijsmakerij bevordert, maar waarom zulks nog nodig is bij zo’n profi stekker-erin-en-gaan-met-die-banaan-machine is mij een raadsel. Het komt een beetje, tja, knullig over. Maar goed, zeer overkomelijk natuurlijk. Overigens moet bij álle ijsmachines het mengsel-dat-ijs-moet-worden idealiter toch eerst 2 uur in de koelkast alvorens het in de ijsmachine mag, da’s even een tegenvaller als je huphup meteen ijs wilt met zo’n zelfvriezende vriend. Al is ook dat overkomelijk. (En stiekem heb ik ontdekt dat de zelfvriezende het heus ook gewoon doet met kamertemperatuur-bereiding. Dan moet ‘ie iets meer z’n best doen en duurt het wat langer. Alleen nooit hete dingen erin gooien natuurlijk, dat werkt voor geen meter.)
Van schrik ging het oudje ineens enorm zijn best doen. Al na vijf minuten was er aardbeienijs te zien, terwijl de Magimix nog slechts rode soep vertoonde.
Maar hardlopers zijn doodlopers. Na twintig minuten was het ijs uit de Magimix klaar: egaal van structuur alleen nog wat aan de zachte kant, maar dat hoort zo, volgens het boekje. Als je het echt hard wilt, moet het nog een uurtje of wat in de vriezer. Maar waarom zou je? Meteen opeten is heerlijk. Het ijs uit mijn eigen ijsmachine was gedeeltelijk stevig, maar ook gedeeltelijk nog erg vloeibaar. Terwijl het langs de randen van de kom juist weer zó diepbevroren was, dat ik er afgeschraapte ijsschotsen van kreeg. Nee, dat werd een raar ongelijkmatig geheel.
1-0 voor de Magimix dus. Alleen vond ik dit aardbeienijs echt te zoet, de suiker drukte de aardbeiensmaak helemaal weg. De verhoudingen in het recept waren 130 gram suiker op 100 ml water, terwijl ik zelf liever 1:1 aanhoud. Dus de dag erna (ja, als ik serieus ga testen, ga ik serieus testen) maakte ik opnieuw aardbeiensorbetijs, maar dan volgens mijn eigen recept:
Recept: Aardbeiensorbetijs
300 g aardbeien
1 glas suiker (± 80 g)
1 glas water (± 80 ml)
optie: 2 takjes dragon
Nee, niet afwegen, gewoon een glas nemen, een gewoon waterglas. En dan eerst de suiker afmeten, dan het water, bij andersom kleeft de suiker aan het glas. Ik waarschuw maar even ;-). Doe suiker en water in een steelpan, laat 2 minuten koken zodat de suiker goed is opgelost. Voor de lekker liet ik 2 takjes verse dragon meetrekken. Laat vervolgens helemaal afkoelen (en vis dan de dragon eruit). Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Wassen hoeft niet: zand zit er doorgaans toch niet aan en eventuele bestrijdingsmiddelen was je er toch niet uit. Wassen maakt het fruit alleen maar smakeloos. Pureer de aardbeien met de staafmixer en voeg voor de frisheid een kneep citroensap toe. Meng de suikersiroop erdoor. Laat dit mengsel afgedekt in de koelkast door en door koud worden, dan gaat het ijs maken straks makkelijker. Giet in de machine, laat ± 20 minuten draaien en voilà: ijs!
Morgen doen we chocoladeijs.
Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Chocoladeijs
• Kiwi-ijs met kokos
• Mislukt karamelijs
• Gelukt karamelijs (met gekarameliseerde hazelnoten)