Waar krijgt een mens met mooi weer onbedaarlijke lust in? IJs. Natuurlijk, de supermarktdiepvries zit vol met bakken ijs, op elke straathoek zit een snackbar danwel benzinepomp, en als het meezit zelfs en echte gelateria, maar er gaat niets boven de voldoening van zelfgemaakt ijs. Roomijs, sorbetijs, met chocolade, met echte vanille, met vers fruit, met een tic, je kunt het helemaal maken zoals je zelf wilt.
Fluwelig
Wat heb je daarvoor nodig? Een ijsmachine. Natuurlijk kan het in theorie ook zonder machine, maar het is wel een stuk lastiger. Een ijsmengsel lukraak in de vriezer zetten levert een oneetbare knetterharde bonk vol onsmakelijk knisperende ijskristallen op. Die ijskristallen kun je alleen bestrijden door elk uur (kookwekker!) flink te mixen, maar dat is wel gedoe. Het resultaat bij sorbetijs wordt heel aardig, maar roomijs wordt nooit zo mooi fluwelig als met een ijsmachine. Die koelt en roert tegelijkertijd, dat is veel makkelijker én levert een betere structuur op.
Twee soorten machines
Nee, dan is een machine een uitkomst. Globaal zijn er twee soorten machines. Om te beginnen de zogenaamde ‘zelfvriezende’. Dure, best grote apparaten met krachtig koelsysteem waar je alleen maar de stekker voor in het stopcontact hoeft te steken en je kunt aan de slag. Een must voor de (semi-)professional. Maar de kleinbehuisde, economisch ingestelde thuiskok opteert vaker voor de handzame versie waarvan je het koelelement (lees: de bak waarin het ijs gedraaid wordt) een dag tevoren in de vriezer moet zetten. Tip: verpak de bak in een plastic tasje, dan kan er geen ijsafzetting ontstaan. En tip 2: bewaar die bak de hele zomer standaard in je vriezer, dan kun je meteen aan de slag als de ijsmaaklust toeslaat. En die gaat onherroepelijk toeslaan als je eenmaal de smaak te pakken hebt.
Blender
Oh, wacht, ik vergeet nog een apparaat, de blender! Daarmee kun je in een handomdraai verrassend lekker ijs maken, zoals frambozensorbetijs uit de blender. Al gaat het ook wel eens mis…
Wordt morgen vervolgd, want ik kreeg een nieuwe ijsmachine te logeren, en we beleefden samen spannende avonturen, wat leidde tot aardbeiensorbetijs, chocoladeijs, kiwi-ijs met kokos, en twee soorten karamelijs, mislukt en gelukt (met hazelnoten).
Ook interessant:
• Mislukt watermeloenijs (maar het kwam toch nog goed)
• Mandarijnijs (naar recept van een echte ijsmaker)
• Perenijsjes (zonder machine, altijd lekker)
• Magimix ijsmachinetest