Toevallig kreeg ik vlak na elkaar twee mailtjes met vragen over karamel, dus tijd voor een stukje educatie naar de mensheid toe.
Karamel maak je door suiker te smelten in een pan. Door er vervolgens room en boter aan toe te voegen krijg je een smeuïge substantie waar je allerlei kanten mee op kunt. Alleen dat ‘suiker smelten in een pan’ gaat niet altijd goed. Daar moet je even handigheid in krijgen. Wel roeren, niet roeren? Wel een beetje water, geen beetje water? Steelpan of koekenpan? Hannesen met een kwastje, niet hannesen met een kwastje? Er zijn net zoveel karameldeskundigen als WK-voetbalcommentatoren. Je moet gewoon zelf uitvinden wat voor jou het beste werkt.
Nee, dan is de luieblikjesmethode een stuk makkelijker. Dan krijg je een soort karamel die dulce de leche heet. Puristen noemen dat geen echte karamel, maar die kunnen de pip krijgen. Het is namelijk wél doodsimpel, en een blikje karamel in huis biedt onvermoede mogelijkheden.
Nodig:
1 blikje gecondenseerde melk
Optie: snuf fleur de sel (knisperzout)
Zet het blikje (zonder papierwikkel, dat wordt smurrie) in een grote pan. Vul met koud water en zorg dat ze minstens 3 vingerdiktes onder water staat. Mocht je zo’n overbodige speciale aspergepan hebben, dan komt die nu eindelijk eens goed van pas. Breng het water rustig aan de kook, dat kan best een half uur duren, laat de boel dan met deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Draai halverwege het blikje een keer om met een tang. Zorg dat het steeds ruim onder water staat, anders schijnt de boel te kunnen ontploffen, voeg anders wat kokend water toe. Haal het blikje uit het water, weer met een tang, laat helemaal afkoelen. Als je het blikje open maakt is het van vloeibaar crèmewit veranderd in stevig-smeuïg karamelkleurig. Helemaal vanzelf! Voor zoute karamel roer je er een snuf fleur de sel doorheen. In de koelkast wekenlang houdbaar.
En dan? Dan maak je er bijvoorbeeld snoezige koektaartjes met chocola mee. Of homemade twixen. Of banaanpavlovaatjes. Of een zoet-hartige groentetaart met wortel.
Liever klassieke karamel maken, met suiker, room en boter? Dat recept vind je hier.
Of hier, van de makers van het Karamelkookboek.