Eindelijk. De laatste dag van de sperziebonenweek! Sperziebonen in de Salade niçoise is heel gewoon, maar het hoort eigenlijk met tonijn. Maar ik liep bij de visboer toevallig tegen een gerookte makreel aan, en toen was er geen houwen meer aan. Ik vind gerookte makreel zo’n beetje de lekkerste vis die er is. En bovendien is de tonijn overbevist, dus ik was per ongeluk ineens nog duurzaam bezig ook. En het bleek heel goed te werken, makreel in de niçoise! Puristen kijken maar even de andere kant op.
Maak een combi van slablaadjes, losgepeuterde stukken makreel, tomaat (ik deed drie kleuren kerstomaatjes), dunne ringen van rode ui. Klop met een garde een dressing van een eidooier (rauw, ja, dat geeft een heel fluwelig resultaat) plus Dijonmosterd, wat azijn, zout, peper, flinke scheut olie. Meng er tenslotte wat gehakte peterselie door (of iets anders groens). Kook de sperziebonen beetgaar en hussel ze afgegoten en wel meteen door de saus. Verdeel ze dan over de salade. Lekker met een gepocheerd ei en wat brood erbij om al die saus lekker op te kunnen vegen van je bord.
Dit was de laatste aflevering van de sperziebonenweek. Niet dat ik uitgekeken ben op sperziebonen, maar de berg bonen was op. Zie ook:
• Kokosballetjes met kerrierijst en sperziebonen
• Caesar salade met sperziebonen
• Zalm met mierikswortelsperziebonen
• Lauwwarme salade met biet, sperziebonen en zoete aardappel
• Paddestoelenpasta met sperziebonen
Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om zelf ook eens wat meer te variëren met sperziebonen, en van de weeromstuit ook met andere groente, want daar werkt het principe van ‘blijven variëren’ natuurlijk precies hetzelfde mee. En anders kun je altijd terecht in mijn groentekookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Dat draait helemaal om groente steeds op een andere manier, waarbij je tegelijkertijd meteen alles opmaakt wat je hebt.