Ik zit nog altijd middenin mijn regenboogserie, over eten met kleur, en we zijn aanbeland bij blauw. De regenboog heeft zelfs twee tinten: hemelsblauw en donker indigo. Dubbel lastig, want het geval wil dat blauw op eetgebied een vrij hopeloze kleur is. Blauw duidt immers al snel op schimmel. Bij blauwschimmelkaas is dat natuurlijk de bedoeling, maar in z’n algemeenheid betekent blauw voedsel: pas op, weggooien want dit is niet goed meer of zelfs ronduit giftig. Waarom denkt u dat de blauwalg blauw is? Da’s niet toevallig. Ook die gevaarlijke vlammetjes die onder het fonduestel uitpiepen zijn blauw. Allemaal categorie ‘pas op’. Mensen van de blauwe knoop zijn ongezellige geheelonthouders, juffers met blauw bloed zijn omhooggevallen snobs en van een snufje blauwzuur in de thee vielen ze bij Agatha Christie en consorten in bosjes dood neer. Je betaalt je blauw, ziet blauw van de kou of wordt bont en blauw geslagen. Nee, blauw is zelden goed nieuws. En áls er dan iets blauws te eten valt, is het nep. Denk aan blauwe M&M’s, smurfenijs bij de gelateria of blauwe muisjes op pasgeboren-jongensbabybeschuitjes. Hoho, roept nu de sterrenchef, wat dacht u van borage, die prachtige knalblauwe bloemetjes die menig chique bordje opfleuren? De moestuinierder kent het als ruwharig komkommerkruid (borago officinalis), hoewel het in de verste verte geen familie is van de komkommer, die van zichzelf juist knalgele bloemetjes heeft. Maar dit terzijde. En blauwe bessen dan, hoor ik u vragen? Tja, die zijn eerder paars, zeker als u ze ergens in meebakt. Maar ik weet het goed gemaakt. We maken lekkere cakejes (welja, voor mij part noemen we ze cupcakes) en die versieren we met knalblauwe room en blauwe muisjes. Doe eens gek. En van mij mogen er ook blauwe bessen in, ook al is paars officieel volgende week pas aan de beurt.
Blauwe cakejes (met amandelen)
Zelf maken?
Nodig voor 6 stuks:
100 g boter
75 g amandelmeel
75 g poedersuiker
25 g bloem
3 eiwitten
1 citroen (alleen schil)
optie: 1 handvol blauwe bessen
Garnering:
150 g mascarpone (kamertemperatuur)
40 g poedersuiker
1-2 druppels blauwe levensmiddelenkleurstof
4 eetl blauw-witte muisjes
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Smelt de boter (tip: magnetron) en laat afkoelen. Zet 6 papieren cakevormpjes in een muffinbakvorm. Zeef bloem en poedersuiker samen boven een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en doe het amandelmeel erbij. Schep alles goed door elkaar. Maak een kuiltje
Klop in een andere kom met de mixer de eiwitten wit, luchtig en schuimig (stijf hoeft niet). Giet eerst de boter in het kuiltje, dan de eiwitten. Schep alles met een spatel rustig door elkaar tot een zacht beslag. Verdeel over de vormpjes. Strooi over elk exemplaar desgewenst wat blauwe bessen. Bak in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar (check met een satéprikker). Laat volledig afkoelen op een rooster.
Glazuur: Doe de mascarpone in een kom, zeef de poedersuiker erboven, roer goed door elkaar. Roer er kleurstof door tot het blauw genoeg naar uw zin is.
Spuit met een spuitzak met kartelmondje een toef op elk cakeje. Bestrooi met blauwe muisjes. Laat even opstijven in de koelkast.
TIPS:
• Amandelmeel kunt u ook zelf maken door in de keukenmachine blanke amandelen fijn te malen.
• En die dooiers? Spaghetti carbonara, mayonaise, banketbakkersroom of lemoncurd mee maken.
• Liever simpel glazuur? Meng 100 g poedersuiker met 1-2 lepels water (geen citroensap, dan wordt het groen) plus blauwe kleurstof.
Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.