Altijd lachen, botercrème bij Heel Holland Bakt. Die gaat immers onveranderlijk in de schift. Paniek in de tent, handen in het haar, leuke televisie. Maar mede daardoor is het algemene idee ontstaan dat botercrème heel erg moeilijk is, niet te doen voor gewone stervelingen. Waar Dr. Oetker dan weer schielijk op inspringt met een pakje kant-en-klare mix voor luchtige botercrème, bestaande uit suiker, aroma, kleurstof en stabilisator. Een tip van podcastmaker Zegert van der Linde.
Zelf toevoegen: boter en melk. Totale overbodigheid, want botercrème is namelijk helemaal niet moeilijk. De enige reden dat de boel op tv in het honderd loopt, is omdat een clubje amateurbakkers doodnerveus moet staan multitasken in een tochtige tent waar vanwege de akoestiek wind en regen vrij spel hebben, terwijl meerdere cameraploegen op hun vingers kijken, Janny en Robèrt in hun nek hijgen en André van Duin een lollig gesprekje aanknoopt. Nee, vind je het gek dat er dan van alles mis gaat? Maar met een beetje aandacht is botercrème echt een eitje. Wacht, ik doe het gewoon even voor. Want vandaag zijn we in deze regenboogserie beland bij botergeel. En ananasgeel. Dit is een taart uit de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Bij mij thuis al experimenterend ontstaan omdat ik een klein kontje verse ananas overhad. Die sneed ik in hele dunne plakjes en parkeerde die zo elegant mogelijk in een laag botercrème bovenop een cake. Oeh’s en ah’s vielen mij ten deel. Altijd fijn om mensen te doen geloven dat je heel wat kunt. Wordt u daar nou niet zonnig van?
Tropische cake (met ananas en kokos)
Zelf maken?
Nodig voor 6-8 personen:
3 grote eieren (kamertemperatuur)
150 g suiker
100 g boter
1 mandarijn
100 g gedroogde kokosrasp + 1 el extra
100 g zelfrijzend bakmeel
2-3 cm verse ananas
25 g pure chocola
Botercrème:
100 g boter (kamertemperatuur)
150 g poedersuiker
scheutje vanille-extract
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Cake: Smelt de boter (magnetron) en laat op kamertemperatuur komen. Klop de eieren met de suiker in een paar minuten heel licht en luchtig. Rasp de schil van de mandarijn fijn boven de boter. Pers hem uit, hou 2 lepels apart en doe de rest van het sap bij de boter. Giet dit botermengsel al mixend bij de eieren, samen met de kokos. Zeef het meel erboven en spatel (nu niet meer mixen!) erdoor. Klem een stuk bakpapier in een springvorm Ø 22 cm), vet daarna goed in en vul met het beslag. Bak in het midden van de oven gaar in ± 20-25 minuten; check of een satéprikker er droog uit komt. Laat helemaal afkoelen, haal uit de vorm en plaats op een schaal.
Botercrème: Mix de boter rustig 5 minuten tot luchtig. Mix in porties de poedersuiker erdoor, ook weer 5 minuten, plus de 2 lepels mandarijnensap en de vanille. Schep bovenop de cake. Nee, dat hoeft niet netjes.
Decoratie: Rooster in een droge koekenpan de extra lepel kokosrasp al omscheppend goudbruin. Verwijder schil en hart van de ananas. Snij in flinterdunne plakjes, en dan in kwarten. Plaats die als een rozet, van buiten naar binnen, in de botercrème. Smelt de chocola in de magnetron. Zwiebel met een lepel dunne streepjes over de ananas. Bestrooi met de kokos. Laat het geheel even opstijven in de koelkast.
TIPS:
• Botercrème gaat schiften als de temperatuur van de ingrediënten te veel verschilt, dat is het hele geheim. Voeg voor een extra luchtige versie 1-2 lepels extra sap of melk (kamertemperatuur!) toe.
• Serveer de taart vooral niet ijskoud direct uit de koelkast, het is lekkerder als de botercrème weer een beetje zacht is in plaats van keihard.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Groen – groene radijssoep
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.