Het is vandaag (18 april) bananendag, ik meld het maar even. En waarom ik dat weet, is omdat de makers van het Bananenboek mij dat influisterden. Weer zo’n vrolijk kookboekje van uitgeverij Loopvis, de club waar ik een zwak voor heb, met hun stamppottenboek en karamelboek en kruidnotenboek. Onder meer en onder andere. Maar een bananenboek hadden ze tot nu toe nog niet.
Bananen zijn een uitkomst voor de mensheid. Toen ik nog een keurige baan had als accountmanager op kantoor, nam ik op klantbezoek door het land altijd ‘de accountbanaan’ mee, want je wist nooit of je in een file terecht kwam, en dan had je toch maar mooi wat achter de hand.
Ook vermeldenswaardig in dezen is het Bananenlied van de onvolprezen Drs. P, je weet wel, die van knolrapen-lof-schorseneren-en-prei. Maar hij heeft over nog veel meer groente en fruit liederen gemaakt, zoals dus bananen.
Ba ba-ba ba-ba ba bananen
Men eet dit voedsel zonder schil
Die schil belandt dan vaak op straat, en wie niet oplet waar hij gaat
Die stapt erop en slaakt een gil
(uit het lied ‘Bananen’ van Drs. P)
Hier terug te beluisteren, je blijft er de hele dag vrolijk van. Dat komt goed uit, want het is dus vandaag bananendag.
Maar we hadden het over het bananenboek. Eerst het ontbijtgebeuren, met bananen in pannenkoekjes, muffins, smoothies en zo. Zoete banaanversnaperingen voor tussendoor: in brood, blondies, koekjes, onderstebovencake, eclairs met karamel (jum!) en de onvermijdelijke banoffee pie. Plus natuurlijk een uitgebreide toetjescollectie vol klassiekers als geflambeerde bananen, banana split en pisang goreng. Voor de dranklustigen onder ons zijn er ook bananendrankjes, uiteraard met een tik.
Het enige hoofdstuk dat er wat minder glorieus vanaf komt is het hartige hoofdstuk, maar het blijft ook lastig, avondeten met banaan. Al komt schrijfster Kim Waninge nog een heel eind, met pindasoep, curry, witlofsalalade en Cubaanse rijstschotel . Maar helaas wat mij betreft ook enkele dubieuze recepten als Pizza Hawaï met banaan (jekkiederrie), de Elvisburger met banaan (zo geniaal was die Elvis nou ook weer niet), Tong Picasso met banaan (sowieso al dubieus, vis met fruit, maar met banaan erbij lijkt het me helemaal niks). Het fenomeen zuurkool met banaan ga ik niet eens bespreken, maar ik vind persoonlijk dan ook zuurkool nimmer een optie, zelfs zónder banaan.
Kim Waninge, Bananenboek – vol zoete én hartige recepten, uitgeverij Loopvis, ISBN 9789492890023, € 17, 50