Joke Boon is de meest kleurrijke culicollega die ik ken. Haar gerechten zijn altijd een lust voor het oog. Niet geheel toevallig, want Joke verloor op haar vierde haar reukvermogen nadat haar amandelen eruit waren gehaald en ze meteen daarna een fikse verkoudheid kreeg. Wie niet kan ruiken, kan ook moeilijk proeven. “Daarom is kleur altijd al belangrijk geweest in mijn kookstijl,” vertelt ze aan de keukentafel waar ze een knalgroene soep, makreel in rode saus en een geel taartje met paarse bramen serveert.
“Het oog bepaalt namelijk of een gerecht je aanspreekt. Natuurlijk gaat het ook om textuur, zoals het contrast tussen knapperig en smeuïg bijvoorbeeld. En ik werk ook graag met gember, peper of mosterd, die geven een aangename prikkeling. Maar dat alles merk je pas als je het in je mond steekt. Kleur komt altijd als eerste.” Ze schreef al eerder een standaardwerk over de boon, haar andere grote liefde, maar haar nieuwste kookboek heet Koken met Kleur! en gaat helemaal over rood, oranje, geel, groen, paars, goud, roze, bruin, wit en zwart eten.
Let wel: het gaat om meer dan alleen visuele gezelligheid. Koken met zo veel mogelijk verschillende kleuren ingrediënten is dé manier om gevarieerd en gezond te eten. Wie let op kleur, eet bovendien automatisch meer groente en fruit, dat zijn immers kleurenleveranciers bij uitstek. Wanneer je die aanvult met peulvruchten en wat vis of vlees, krijg je vanzelf alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Kijk, zo wordt gezond eten wel heel makkelijk.
Geïnspireerd door Joke besloot ik om in de krant een regenboogserie te doen. Dus de komende weken volop kleur op uw bord. Voor de eerste aflevering, rood, wist ik van Joke het recept van die heerlijke makreel in rode saus los te peuteren. De pittigheid komt van Spaanse peper en gember, maar die worden door een licht zoete toets mooi in bedwang gehouden. En gerookte makreel maakt er helemaal een feestje van. Volgende week gaan we door met oranje.
Gerookte makreel
(met RODE pikante saus)
Nodig voor 4 personen:
2 gerookte makrelen (of filets)
1 pakje tomato frito (Heinz)
6 tomaten
1 ui
2 rode Spaanse pepers
5 eetl zoetzure zilveruitjes (pot)
2 theel gemberpoeder
2 theel korianderpoeder
2 theel komijnpoeder
2 eetl ketjap manis
1 eetl gembersiroop
paar takjes verse koriander
plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Snipper de ui en fruit 3 minuten. Hak de rode peper fijn (inclusief zaadjes) en snij de tomaten in stukjes. Doe alles bij de ui en bak al omscheppend op laag vuur 5-8 minuten, tot de tomaat zacht is. Roer de tomato frito, zilveruitjes, gember, koriander, komijn, ketjap en gembersiroop erdoor. Laat onder een deksel 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder intussen vel en graatjes van de makreel en breek in stukken. Proef de saus op zout en peper, voeg eventueel een scheutje water toe als hij te dik is. Schep voorzichtig de makreel erdoor en warm 3 minuten mee. Serveer met gehakte verse koriander erover gestrooid. Lekker met rijst.
TIPS:
• Makreel schoonmaken is even een peuterklusje, doe het vooral met de hand, zo voelt u alle graatjes. En anders koopt u filets bij de visboer. Overigens is bij de meeste visboeren (koud) gerookte makreel tegenwoordig gestoomde (warm gerookte) makreel. Maakt niet uit, het kan met allebei.
• Wie het minder pittig wil, verwijdert de zaadjes van de rode pepers. Toch te heet uitgevallen? Corrigeer met extra gembersiroop en/of ketjap.
• Prima vooraf klaar te maken en weer op te warmen.
Boekinfo:
Joke Boon, Koken met kleur!, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046823590, € 24,99 (foto: Simone van den Berg)
Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen