De jury is eruit! Vorige week zocht ik vijf gezinnen die willen meedoen aan mijn challenge: een week koken zonder pakjes en zakjes. Want als Honig een gezin een jaar lang verplicht laat koken mét pakjes, dan vraagt dat om een tegenactie. En om het behapbaar te houden, beginnen we met een week, en met vijf huishoudens. Maar dan moeten de deelnemers wel, net als bij Honig, met een filmpje laten weten hoe het ze vergaat. Zodat de rest van het land ook kan meegenieten.
Op de oproep op mijn speciale Facebookpagina 365 dagen zonder pakjes kwamen allerhande leuke aanmeldvideo’s binnen. Moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar de uitslag is nu bekend: Babs Baayens, Vanessa Enthoven, Mirjam Kant, Tessa Maat, Moosje Moos en Monique Venus-Den Besten zijn met hun respectievelijke gezinnen de dappere gelukkigen. De oplettende lezer telt dat dit niet vijf, maar zes deelnemers zijn. Inderdaad, voor de zekerheid heb ik eentje extra gedaan, voor het onverhoopte geval dat er een familie halverwege afvalt… En natuurlijk omdat het zo lastig kiezen was uit al die hartverwarmende inzendingen en omdat ik lekker de baas ben.
En nu moeten de gezinnen aan de bak! Ze krijgen géén vrachtwagen vol gratis pakjes en zakjes, er is géén diëtiste om ze te begeleiden, er komt géén cameraploeg bij ze langs (nee zeg, het is hier geen Honig!), maar ze krijgen wel mijn hulp en bijstand op afstand, plus een van mijn kookboeken vol antipakjesrecepten om ze de week door te helpen en te inspireren. Of ze het boek gebruiken, dat moeten ze zelf weten, áls ze maar lekker koken zonder pakjes. En? En? Gaat het lukken om inderdaad 7 dagen lang de pakjes en zakjes compleet links te laten liggen? Wat viel er mee? Wat viel er tegen?
De eerste filmverslagen zijn intussen gepubliceerd, en wel hier. Of kijk hier voor een totaaloverzicht waarbij ik alle zes gezinnen even aan je voorstel.
Doe je zelf ook mee met 365 dagen zonder pakjes? Laat vooral via mijn prikbord op Facebook (bij ‘Berichten’) weten wat jij vanavond voor lekkers op tafel zet zonder pakjes of zakjes. En foto’s en recepten om te delen zijn uiteraard welkom.