Vlak voor het kerstreces intreedt toch alvast wat aandacht voor Oud & Nieuw, en dan bedoel ik uiteraard in eetbare zin. Vuurwerk dient afgeschaft te worden en champagne hoor je de hele avond te drinken, niet pas om twaalf uur. Dat lijkt me duidelijk. Maar wat eten we, dát is de kwestie waar het om draait.
Voor wie dit jaar nou eens oviebollen wil proberen uit een pakje (lees: ‘oliebollen uit de oven), zeg ik: Doe Het Niet. En wel hierom.
Nee, dan kun je beter mijn onvoltroffen appelbeignets maken. Of noem ze appelflappen, mij ook best. Geen taaie bonken, maar elegante, aromatisch (kardemom! nootmuskaat! mandarijn!) besuikerde gevalletjes die ongehoord lekker weg happen. En als je toch echt oliebollen wilt, dan koop je die maar gewoon bij de kraam, de middenstand moet immers ook wat te doen houden.
Voor wie de avond wil doorbrengen met iets hartigs, heb ik nog drie verschillende hapjes die ik vorig jaar opnam op een kookvideo met mijn vrolijke collega Francesca Kookt. Bloemkoolsnacks uit de oven met een kruidig yoghurtsausje. Die varianten van snackgroente gevuld met rivierkreeftjes in cocktailsaus. Plus kipbonbonnetjes met rauwe ham en pesto. Hier vind je het filmpje en de recepten staan hier bij Francesca.
Ook vermeldenswaardig voor krantenlezers: op 30 december 2017 staat in Trouw mijn recept voor hartige saucijzenkrans, met omdat het jaar rond is de O van Oudjaar. Een onvervalste aanrader!
Wie het daarentegen wil doen net als de Fransen, die serveert een plateau met fruits de mer. Als er íets feestelijk is, dan is dat het wel. En heus veel makkelijker dan je denkt. Ik heb het helemaal stap voor stap uit de doeken gedaan in mijn boek De Vrolijke Tafel, zie blz. 234 t/m 241.
Hoe je het ook doet op 31 december: maak er wat lekkers van!
En alvast proost!