Bescheidenheid geldt als een groot goed, maar als er kort na elkaar drie mensen tegen je zeggen ‘Huh, heb jij een feestkookboek geschreven?!?’, dan doe je kennelijk toch iets verkeerd. Dus bij deze een stukje commerciële alsook informatieve zelfpromotie. Want ja, er verschijnen nu ineens een heleboel kookboeken speciaal gewijd aan feestrecepten, maar mijn hoogsteigen feestkookboek De Vrolijke Tafel verscheen al eerder. En dat is een puik cadeautje voor onder de kerstboom! Sterker nog, ik heb laatst nog een doosje gesigneerd en wel op de post gedaan naar een organisatie die ‘m voor de kerst cadeau doet aan alle bestuursleden. Een stuk leuker dan een doos met blikjes fabrieksragout en kartonnen bladerdeegbakjes, nietwaar?
Tot mijn verdriet schieten mensen rond kerst vaak in de stress omdat er dan ineens groot en veel en feestelijk gekookt ‘moet’ worden. Ten eerste is die stress nergens voor nodig als je een goede planning maakt en vooral slimme gerechten uitkiest die je zoveel mogelijk vooraf kunt bereiden. En ten tweede is het veel handiger om het hele jaar door lekker en uitgebreid en in/voor gezelschap te koken, dan draai je voor zo’n kerstmenuutje je hand niet meer om. Gewenning vermag meer dan je zou denken. Bovendien, er zijn zoveel meer redenen om samen te eten!
In het boek De Vrolijke Tafel vindt je uiteraard een compleet kerstmenu, maar ook hoe je zelf een plateau fruits de mer in elkaar fietst (hét oud&nieuw-etentje bij uitstek). Verder zijn er allerhande thema’s die je op ideeën brengt. Ik doe even een rijtje:
Vrijmibo – een menu bestaande uit alleen maar borrelhapjes
Italiaanse pastaparty – het samen pasta maken is al onderdeel van het festijn
Hollands Glorie – van stamppotten tot snert, van hachee tot hutspot, van stoofpeertjes tot boerencake: niks mis met onze vaderlandse keuken zoals vroeger bij oma thuisFranse lunch met alles d’r op en d’r an – maar die kun je net zo goed als diner serveren natuurlijk
Tempo doeloe – een Indische rijsttafel
Curry Night – Indiaas (ik ken meerdere mensen die dit als kerstdiner hebben ingezet, met groot succes!)
Verder ook nog menu’s voor verjaardagpartijtjes (dingen die iedereen lust), oranje feestjes (alles – inderdaad – in oranje), zomerse buitenetentjes inclusief cocktails (heus, de mooie dagen komen ooit weer terug), picknicks (die kunnen ook binnen!), een walking dinner met de buurt (allemaal kleine moeite, groot effect om de buurtjes te imponeren zonder dat het moeite kost) en voor wie het allemaal een beetje keurig ’s middags wil doen is er ook nog een zoet & hartig theefeestje. Plus allerhande tips hoe je dingen voorbereidt en slim aanpakt. Inclusief veel vegetarische gerechten, want die lust iedereen.
Ik zeg: meer feestgedruis! Daar wordt iedereen beter van.
Karin Luiten, De vrolijke tafel – feestelijk zonder pakjes & zakjes, 256 pagina’s, 125 recepten, € 24,99
Hier rechtstreeks bij mij te bestellen, inclusief feestelijke handtekening en met eigen boodschap naar keuze.