Oktober/november zijn traditioneel dé maanden waarin de nieuwe kookboeken verschijnen. Omdat we met de komst van de koude dagen weer zin krijgen in bakken, braden, stoven en sudderen, en in op de bank wegdromen over allerhande heerlijkheden, maar ook en vooral natuurlijk vanwege de feestdagen en het cadeaugebeuren naar elkander toe. Dat heeft als enige praktische nadeel dat mijn werkkamer dichtslibt met stapels nieuwe boeken die me gevraagd danwel ongevraagd worden toegestuurd door uitgevers. De tijd ontbreekt om die allemaal uitgebreid te bespreken en te betestkoken, maar in een vlaag van informatieve opruimwoede jas ik er nu gewoon even een hele stapel doorheen, allemaal oogst van najaar 2017. In willekeurige volgorde:
Vietnam
Een boek over het – in mijn persoonlijke reiservaring – allerlekkerste eetland ter wereld, Vietnam. Groot, dik, kleurrijk boek vol beeldschone foto’s van het prachtige land en van dito Miljuschka. Recepten die je stuk voor stuk al watertandend doen terugverlangen naar Vietnam, en ook allemaal reuze maakbaar, alleen hadden er gezien de dikte van het boek best wat meer in gemogen. Maar een kniesoor et cetera. Met dit boek kun je ook gewoon thuis op de bank oeverloos op vakantie zijn. Naar verluidt ook met bijbehorende tv-serie op 24kitchen, maar die heb ik helaas niet gezien.
Miljuschka Witzenhausen, Miljuschka’s Street Food Vietnam, uitgeverij 24kitchen, ISBN 9789400509429, € 20
Hartig bakboek
Al geraakt Heel Holland Bakt ooit nog aan zijn pak ‘m beet 36e seizoen, dé winnaar is en blijft natuurlijk altijd de allereerste, Rutger. De voormalig verpleger heeft zijn witte ziekenhuisuniform wegens succes intussen verruild voor een fulltime kookschort en hij bakt nog altijd met verve. Dit keer uitsluitend hartig, vol prachtige foto’s, mooie styling en verrassende recepten. Al gaat hij op zijn blog soms noodgedwongen een tikje op de commerciële toer, in dit boek is als vanouds het woord ‘margarine’ nergens te vinden.
Rutger van den Broek, Het hartige bakboek, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048835553, € 29,99
Eetkalender 2018
Knap vind ik het, hoe foodblogger Francesca Kookt nu al weer voor het derde jaar op rij zo’n bomvolle gezinseetkalender weet te fabriceren met op elke dag een recept mét foto. Ze is de eerste om zelf bescheiden te riposteren dat ze de weekenden overslaat en dat vrijdag kliekjesdag is op basis van de overgebleven ingrediënten van eerder die week, dus het zijn ‘maar’ 208 recepten in totaal, geen 365, maar een Olympische prestatie blijft het, punt. En of dat nog niet genoeg is, ook nog eens helemaal zelf in eigen beheer uitgegeven, en bij haar zelf te bestellen.
Francesca van Berk, Eetkalender 2018, € 19,95
Sergio Herman
Wij schieten hier thuis elke keer spontaan in de lach bij het zien van die popstervoetbalvedettepose van de auteur op de cover. Een boek met schier onmaakbare sterrenchefrecepten voor de echt dappere thuiskok die stiekem ook geniaal had willen zijn. Of rijkbetatoeëerd. Of allebei. En die niet terugdeinst voor 27 ingrediënten (ik verzin dit niet) voor een gerecht van gemarineerde worteltjes met Arabische dip. Het moge duidelijk zijn: het concept ‘snelle recepten voor thuis’ betekent niet voor iedereen hetzelfde. Je kunt natuurlijk beter het geld in je zak houden en even doorsparen voor een etentje bij de meester zelf in een van zijn restaurants.
Sergio Herman, Just cook it, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048840700, € 29,99
Altijd feest
Na regen komt zonneschijn. Na het verdriet van de ongewenste echtscheiding, beschreven in Solo food (nu ook in vertaling verschenen in Engeland, our Janneke rocks!), is het nu tijd om weer zelf de slingers van het leven op te hangen. En hoe! Zelfs Rokjesdag, Blue Monday en Dierendag kun je vieren met bijpassend eten. Topidee: de Stoof-es in, waarbij al je vrienden een stoofschotel meenemen en jij zelf alleen zorgt voor rijst, puree, brood en bestek. Wie echt niet wil koken, die mensen heb je, regelt de drank. Feestgedruis verzekerd.
Janneke Vreugdenhil, Altijd Feest, uitgeverij Podium, ISBN 9789057598678, € 25
Pastabijbel
Fijne ondertitel: van agnolotti tot rigatoni en van tagliatelle tot zite. Ik krijg daar trek van. Dik maar toch handzaam boek zonder poespas maar wel met 130 recepten. Daarmee een lange, dikke neus makend naar al die malloten die puur hypegedreven ineens geen koolhydraten meer blieven.
Want wat missen die een hoop lekkers.
Roberta Pagnier, Pastabijbel, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048836901, € 29,99
PuurGezond
Ik doe niet aan diëten, ook niet aan het geven van aandacht aan al die karrevrachten boeken die erover verschijnen met alwéér het ei van Columbus om voor eeuwig gezond, slank en met een killerbody de horizon in te dartelen. Maar voor dit boekje maak ik een uitzondering, omdat de diëtistes van PuurGezond nu eenmaal een streepje voor hebben wat betreft Goed Bezig wezen met het blijmoedig en broodnuchter promoten van elke dag gewoon lekker gezond eten zonder pakjes en zakjes. Pluspunt: niet in elkaar gefabriekt door een bups ghostwriters met vooral aandacht voor de glamoureuze styling, maar gewoon een praktisch boek met recepten en weekmenu’s en tips en vooral uitleg over wat gewoon lekker gezond eten nou inhoudt, zonder dat je er dik van wordt.
Mary Stottelaar, 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht, ISBN 9789082254327, € 22,30
Hutspot
Sympathiek boekje vol leesvoer hoe nou eigenlijk de vork in de steel zit wat betreft ons nationale culinaire erfgoed, de hutspot. Niet minder dan het gerecht dat het ontstaan van onze Nederlandse natie symboliseert, alweer uit 1574. U weet het nog wel, het Leidens Ontzet, de Spanjaarden?
Enfin, voor wie de klepel kwijt is: lees dit smeuïg geschreven boekje. Uiteraard ook inclusief hutspotrecepten in diverse varianten.
Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de hutspot, uitgeverij Ambo Anthos, ISBN 9789026338779, € 14,99
Omfietswijn en vriendenwijn
Geen kookboeken, maar toch in de lijst, vooruit, omdat het gaat om de liefste wijnschrijver van Nederland, tevens uitvinder van het verrukkelijke woord ‘omfietswijn’. Waar de uitgever aanvankelijk trouwens niks in zag. Dit jaar niet één maar zelfs twee gidsen. Eentje met de welbekende supermarktaanraders, eentje met de wijnen die de auteur zelf het allerlekkerst vindt, en die hij bij bevriende buren altijd in het portiek zet. Helaas heeft de boektitel ‘Portiekwijnen’ het niet gehaald. De tijd zal uitwijzen of de uitgever het nu wel juist aanvoelde. Nog helaziger is natuurlijk dat ik verdikkeme geen buurman van Nicolaas ben.
Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2018, ISBN 9789057598760, en Vriendenwijn, ISBN 9789057598784, allebei uitgeverij Podium, allebei € 15