Nou jaaa zeg, de hamburger komt helemaal niet uit Hamburg! Het is natuurlijk een prachtig iconisch verhaal, dat matrozen uit de Elbestad rond 1900 hun dierbare platgemepte gehaktballen introduceerden in Amerika en die tussen een broodje stopten. Maar het is dus een klassiek gevalletje Broodje Aap. Stond de hamburger decennialang symbool voor goedkoop, vet, inferieur Amerikaans fastfood, de laatste jaren heeft er een kwaliteitsinhaalslag plaatsgevonden. Voor the real thing ga je al lang niet meer naar McDonald’s, maar naar een hipsterspeciaalzaak met een lollige naam als Burgerlijk, Burgertrut of Ingeburgerd. Ook is er een hausse aan hamburgerkookboeken met op de cover stoer besloofde mannen naast een rokend barbecuebakbeest. Dit is serieuze business.
Toch koopt de gemiddelde consument het liefst gewoon platte voorgekruide schijven in de supermarkt. Jumbo heeft er nu zelfs twee van Jamie Oliver in de collectie: de ‘brilliant’ Angus Burger en de ‘wicked’ Hollandse Kaasburger (‘Ook zeer geschikt voor de kinderen’).
Uit een pakje: Jumbo & Jamie Oliver ‘Brilliant’ Angus Burger
Rundvlees 87%, vrije uitloopei, paneermeel (tarwebloem, gist, zout), zwarte peper 1%, zeezout, rozemarijn 1%, natuurlijk aroma.
Zelf toevoegen: broodje, sla, augurken, ui, saus, etc.
De supermarkt heeft de superlatieven zelf maar vast tussen aanhalingstekens gezet want ze zijn inderdaad licht potsierlijk. Zo is de mediterrane kipfilet ‘amazing’, de citroen-peperkipfilet ‘punchy’ maar de gember-limoenkipfilet dan weer ‘magic’. De worstjes zijn ‘cracking’, de zalmfilet ‘ultimate’, de makreelsalade ‘stunning’. En toen was kennelijk de inspiratie op want de broccolisoep en rozemarijnkrieltjes zijn ook weer ‘brilliant’. Voor de goede orde: Jamie Oliver is een zegen voor de mensheid. Met zijn ongecompliceerde boy-nextdoor-enthousiasme heeft hij eigenhandig complete volksstammen aan het koken gekregen. ‘Whack it in the old pan want zometeen staan er acht amazing hongerige mates op de stoep en dat is helemaal niet eng.’ Ook zijn hamburgers gaan echter uit van het standaardprincipe dat je zo min mogelijk doet aan het vlees want het garnituur (augurk, mayo, ketchup) moet voor de smaak zorgen. Ik doe het altijd andersom: ik stop de smaakmakers alvast ín het vlees. Zowel clever als splendid, als je het mij vraagt.
P.S. Voor alle mensen die me vorige week na ontvangst van de krant meteen mailden, appten, twitterden en anderszins: inderdaad, er was door de redactie een verkeerde foto geplaatst bij dit recept. Dus nog even voor de zekerheid: rechts is een homemade broodje hamburger, links is een Franzbrötchen, een kleverig kaneelcroissant-achtig geval waar ik over schreef in mijn reisverhaal over Hamburg. Erg lekker maar nee, geen recept, helaas, want te veel gedoe, maar wel overal te koop in Hamburg.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
Hamburgers:
4 rundertartaartjes
1 ui, fijngesnipperd
2 eetl augurk, fijngesnipperd
4 eetl tomatenketchup
5 druppels Worcestersaus
2 theel sambal
scheutje ketjap
zout & peper uit de molen
Overig:
4 zachte witte sesambolletjes
1 ui, in dunne ringen
paar blaadjes sla
4 eetl mayonaise
4 eetl tomatenketchup
boter om in te bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de uienringen zachtjes in wat boter in een flinke koekenpan. Hou apart. Snij de broodjes open en leg ze even in de oven om knapperig te worden. Meng intussen alle ingrediënten voor de hamburgers door de tartaartjes. Goed kneden, anders vallen ze uit elkaar. Vorm er vier vrij dikke hamburgers van. Bak ze in dezelfde koekenpan. Niet te lang, ze moeten van binnen nog smeuïg zijn. Besmeer de onderste broodhelften met mayonaise, blaadje sla erop, dan de hamburger en wat uienringen. Besmeer de bovenste broodhelften met ketchup en leg bovenop.
TIPS:
• Het ligt voor de hand, maar de kwaliteit van een broodje hamburger begint bij het vlees. Voorgekruide, platte hamburgerschijven zijn beslist géén alternatief.
• Een tartaartje smaakt van zichzelf niet bijzonder. Daar moeten smaakmakers doorheen. Pas de hoeveelheid gerust aan of varieer al naar gelang uw eigen koelkastinhoud.
• lekker met aardappels uit de oven. Al was het maar omdat die oven toch aan staat.
Dit recept verscheen eerder in Trouw, gecombineerd met een reisverhaal. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.