De nieuwe Elbphilharmonie heeft Hamburg op de kaart gezet als toeristische trekpleister. Ging men ooit naar Bommel om de brug te zien, tegenwoordig heet dat ‘een Bilbaootje doen’. Nadat het noord-Spaanse Bilbao tien jaar geleden z’n eigen Guggenheim Museum opende, bleek dat je met een bijzonder bouwwerk een voorheen onopvallende provincieplaats moeiteloos kunt omtoveren in een trekpleister van jewelste. Toeristisch, maar zeker ook economisch. Sindsdien probeert menige stad ook zo’n toeristenmagneet te creëren.
Meest recente voorbeeld is de Elbphilharmonie in Hamburg, de concertzaal waarvan de bouw tien jaar duurde (in plaats van drie) en die uiteindelijk 789 miljoen euro koste (in plaats van 70). Maar het succes heeft alle kritiek in één klap verstomd. Sinds de opening afgelopen januari zijn alle concerten steevast direct uitverkocht en staat er een permanente rij bij de roltrap naar het uitzichtpanoramaterras om rondom het gebouw te kunnen flaneren. De ‘Elphi’, zoals hij al snel liefkozend werd genoemd, is dan ook echt spectaculair, zowel van binnen als van buiten.
Lees hier mijn complete reisverhaal in Trouw.
Hamburgse specialiteiten
Want de bezoeker van deze site is natuurlijk vooral geïnteresseerd in heel iets anders: waar moet je naartoe voor lekker eten en drinken? Om te beginnen: De hamburger komt helemaal niet uit Hamburg (desalniettemin hier een recept)… Wat eet (en drink) je er wél?
Labskaus: oud matrozengerecht, een salade van biet, aardappel en corned beef, geserveerd met een gebakken ei.
Hamburger pannfisch: gebakken witvis met mosterdsaus.
Scholle Finkenwerder Art: gebakken schol met bacon en aardappelen.
Franzbrötchen: een soort kleverige platte croissant met kaneel erin. De oplettende krantenlezer herkent deze al, omdat de redactie hem abusievelijk had geplaatst bij mijn recept voor broodje hamburger. Ze lijken ook zo op elkaar! 😉
Schorle: bruiswater met een fruitsmaakje.
Fritz-Kola: een uitvinding van twee Hamburgse studenten die een cola met extra caffeïne bedachten om goed wakker te blijven tijdens het studeren.
Hamburgse trekpleisters
Die Bullerei: trendy vleesrestaurant in nouveau-ruigstijl van tv-kok Tim Melzer.
Altes Mädchen: biercafé met eigen biertuin. Populair brunchbuffet op zondag.
Oberhafen Kantine: piepklein zaakje (uit 1923), compleet scheefgezakt half onder de spoorbaan, voor simpele Hamburgse kost (zoals Labskous) en bier. Bestel er alleen geen wijn, die is werkelijk niet te drinken.
Café de Paris (sinds 1882): Frans, maar met Hamburgse, tikje afgekloven, touch. Voor ontbijt, taart, lunch, diner.
Wasserschloss: pittoresk en veelgefotografeerd kasteeltje pal op de hoek van twee grachten, zowel theewinkel als restaurant.
Stenzel: heerlijk ouderwetse Konditorei met wel 50 soorten taart.
BACKhus: bakkerijketen voor Franzbrötchen (zie even hierboven), goedkope ontbijtjes en lunchsoepen.
Elbgold: dé koffie van Hamburg, met verschillende eigen hipstercafés inclusief baardbarista’s (ik telde er in mijn filiaal wel vijf!).
Clouds: bar op de 24e verdieping van het gebouw Tanzende Turms, aan het einde van de Reperbahn.
Alsterhaus: oudste warenhuis van de stad met bovenin, onder een groot glas-in-looddak een soort deftige variant op onze La Place. Ernaast is een delicatessenafdeling, leuk voor culisouvenirs.
Rindermarkthalle (St. Pauli): voormalige slachthallen, nu mooie supermarkt annex foodcourt.
Trouwens ook dé plek om Duitse pakjes en zakjes in volle glorie te bewonderen:
Mutterland: leuke winkel (meerdere filialen) voor mooi vormgegeven lekkernijen en culicadeautjes
Manufactum: warenhuis (onderdeel van een keten, ook online) zoals wij ‘m hier niet hebben. Een soort winkel van Sinkel, maar dan met uitsluitend topkwaliteit. Ook veel leuke kookspullen en huishoudartikelen.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw.