‘Kanten pannenkoekjes’, zo ken ik ze, van die pannenkoekjes die je al streepjes gietend creëert in de pan en waar je vervolgens doorheen kunt kijken. Lekker met fruit en ijs als toetje. In Maleisië heten ze ‘roti jala’, netpannenkoekjes, en zijn ze hartig. Verrassend lekker bij curry, zo leerde ik gisteren op mijn Maleisische kookworkshop van Imelda Harris. Aanvankelijk leek het me onhandig, van die pannenkoekjes vol gaten, daar loopt de curry toch zo doorheen? Ah, maar ze worden dan ook geknutseld tot rolletjes, en zo eet je ze ook: wat rolletjes op je bord, saus erover. Echt heerlijk! En weer eens wat anders dan die eeuwige rijst. En ook nog eens gezellig geel van de kurkuma.
Recept roti jala
Nodig voor ± 12 stuks:
1 kop bloem
1 ei
200 ml kokosmelk
200 ml water
1-2 theel kurkuma (koenjit)
snuf zout
plantaardige olie
Zeef de bloem en kurkuma samen boven een kom. Voeg zout toe. Klop in een andere kom het ei los en roer de kokosmelk en de helft van het water erdoor. Giet nu het ei-kokos-watermengsel bij de bloem en klop met een garde. Giet zoveel water toe (het kan meer of minder zijn, agak agak heet dat in het Maleisisch) tot het een goed vloeibaar beslag is, want je moet het in streepjes kunnen spuiten. Of kieper de hele boel in een blender, dat kan natuurlijk ook. De gele kleur kun je uiteraard zelf bepalen (agak agak!) met wat meer of minder kurkuma.
Doe in een spuitflesje, zo eentje voor poffertjes bijvoorbeeld.
In Maleisië zelf hebben ze flesjes met meerdere gaatjes, ideaal voor dit soort pannenkoekjes, of losse ‘cups’, idem dito met meerdere gaatjes, maar die heb ik hier geen van twee ooit gezien. Vakantiesouvenirtip!
Verhit een koekenpan met anti-aanbakpan tot goed heet. Kwast dan pas lichtjes in met wat olie. In Maleisië doen ze dat heel pittoresk met een in de knoop gelegd pandanblad, maar met een kwastje gaat het ook prima. Giet nu streepjes en rondjes in de pan. Kijk, Imelda doet het even voor.Bak tot de bovenkant bijna droog is, dat gaat rap, flip dan om met een spatel en bak ook kort de andere kant. Schep uit de pan op een bord of snijplank en rol zodra je vuurvaste vingers het aankunnen tot een rolletje: eerst links en rechts inklappen naar het midden, dan losjes oprollen tot je pak ‘m beet het formaat Vietnamese loempia hebt. Maak ze zo allemaal en leg de rolletjes gezellig tegen elkaar op een serveerbord.
Serveer zoals gezegd met curry, bijvoorbeeld die kipcurry van gisteren.