Wat je van ver haalt is lekker. Zeven zomerse weken lang kookte ik in Trouw zonder buitenlandse pakjes & zakjes, op basis van spul dat lezers mee terug namen van vakantie en naar me opstuurden. Nu de hele serie ook hier online.
Wat kun je de hier de komende tijd verwachten?
1. Duitsland: Currywurst (zie meteen hieronder)
2. USA (of Moskou): Rauwkost met Ranch-dip
3. Slovenië: Gevulde paprika’s
4. Costa Rica: Arroz con pollo
5. Frankrijk: Tomatentaboulé
6. Zweden: Zweedse balletjes in roomsaus
7. Duitsland: Kartoffelbrei met ui en croutons
Boeken lezen, zwemmen, luieren, dwalen door pittoreske stadjes, droomchateautjes en mooie musea, het is allemaal leuk en aardig, maar de ware charme van vakanties in den vreemde is natuurlijk het eten. Alles is zo lekker anders en laten we wel wezen, het smaakt allemaal ontegenzeggelijk beter op een berg met uitzicht en een koel glas rosé binnen handbereik. Reizen en eten, het hoort bij elkaar.
Het toppunt van vakantiepret is ronddolen in buitenlandse supermarkten. Ik dacht dat ik erg was, maar mijn culicollega Jeanette van de Lindt (van het blog Culinette) spant de kroon. Voorafgaand aan elke vakantie zoekt ze vooraf op internet naar grote supermarkten in de buurt. “We schuwen ook de kleine niet hoor,” zegt ze desgevraagd, “vooral in kleine Franse steden heb je van die snoezige buurtsupers, maar die mega-grote supermarkten zijn onze favoriet. Ik maak er ook altijd graag foto’s, en heb intussen een hele verzameling. De pakjes en zakjes zijn de leukste afdeling, en de kant-en-klaarmaaltijden. Wat opvalt is dat er in Duitsland en Frankrijk veel meer keus is dan in Nederland, maar misschien komt dat omdat wij niet van die megawinkels hebben.“
Na haar vorige vakantie stuurde ze me een hele bups Duitse Maggi-pakjes: van Senf-Eier (‘cremig-würzig’) tot Zwiebel-Rahm Schnizel (zelf toevoegen: ui, room en schnitzels). Daarmee inspireerde ze me pardoes tot deze zomerse serie: zeven afleveringen lang eten we op deze plek met/zonder buitenlandse pakjes & zakjes. Al was het maar, zoals Culinette zegt, alsof het lijkt of je bij buitenlandse pakjes en zakjes sneller ziet wat een onzin het is: “Kijk bijvoorbeeld naar de Senf-Eier. Niets anders dan een zakje mosterdsaus, maar het wekt de suggestie dat het veel meer is dan dat.” Sterker nog, zelfs de mosterd moet je nog zelf toevoegen. Dat is toch pure humor? Als we allemaal uitgelachen zijn, zullen we dan even samen die Duitse oerklassieker maken, Currywurst, oftewel worst met currysaus? Een toepasselijk zomerse BBQ-hit.
Uit een Duits pakje: Maggi Fix & Frisch Currywurst in pikanter Currysauce
Suiker, zetmeel, 13,4% tomaten, 11% specerijen (uien, paprika, fenegriek, kurkuma, knoflook, chilipeper), mosterdzaad, koriander, peper, kardemom, kummel, gember), maltodextrine, fructose, rijstmeel, jodiumzout, aroma’s, appelpoeder, gistextract, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe), rodebietensappoeder, gerookt spekvet (spek, rook), zonnebloemolie, rookaroma, zout, zuurteregelaar citroenzuur.
Zelf toevoegen: 2 braadworsten
Zelf currysaus maken?
Nodig voor 8-10 personen:
1 kilo rijpe tomaten
1 ui
2 knoflooktenen
2 eetl bruine basterdsuiker
50 ml appelazijn
1 laurierblaadje
1 volle eetl lekker kerriepoeder
1 theel ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 theel paprikapoeder
½ theel cayennepeper
zout & peper uit de molen
De makkelijkste currysaus (geleerd van een Duitser, en die kan het weten) is natuurlijk: tomatenketchup mengen met kerriepoeder en cayennepeper. Ganz einfach. Maar voor wie eens echt wil uitpakken, dit doe-het-zelfrecept. Snij de ui en tomaten in vieren en maal samen met de knoflook kort in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove smurrie. Doe samen met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat zonder deksel lekker een uur pruttelen en inkoken. Verwijder het laurierblaadje en pureer glad met behulp van staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, cayennepeper of kerrie.
Serveer met braadworsten van de barbecue (of gewoon binnen uit de pan) en friet of aardappels uit de oven.
TIP:
De saus is ruim bemeten, want prima in te vriezen en u weet: een grote pan is evenveel werk als een kleintje. Ook lekker bij Nederlandse gehaktballen of door de pasta.
Morgen deel 2 van de serie: Rauwkost met Ranch-dip uit de USA. Of nee, eigenlijk uit Moskou…
P.S.
Nog meer zin gekregen in koken zonder pakjes & zakjes? Dan is er natuurlijk mijn nieuwe kookboek!