“Ik heb ooit Bertolli’s Kipfilet Toscana gemaakt. De ingrediëntenlijst, langer dan menig sint-verlanglijstje, had me moeten waarschuwen. Plus het feit dat het blok ‘tomatensaus’ maar 10% tomaat bevatte en de balsamicodressing een poedertje was, dat ik met water moest mengen. Want allemachtig, wat was dit vies! Daar konden biokipfilet en sperziebonen uit eigen tuin niets aan veranderen. Alles was slijmerig: pasta, kip, sperziebonen. Mijn keuken dampte van de synthetische, ranzige maggistank (smaakversterker) en de bremzoute karton-nasmaak plakte uren later nog aan mijn tanden. Lieve lezers: koop dit niet. Tenzij u erg de pest hebt aan iemand natuurlijk.”
Hoort u het eens van een ander, want deze tekst is niet van mezelf, maar van Volkskrant-collega Loethe Olthuis. Ze schrijft al drie decennia over eten en duurzaamheid en heeft al haar kennis nu op zeer behapbare wijze verzameld in een kloek maar genuanceerd en uiterst prettig leesboek getiteld Zin en onzin in de supermarkt. Ook de bovengemiddeld geïnformeerde consument steekt er een hoop van op, want Loethe heeft klok en klepel eens helemaal voor ons uitgezocht. Hoe zat het ook alweer met de glycemische index en antioxidanten? Waarom zijn zoete aardappels níet gezonder dan gewone, is glutenvrees een onzinnig modeverschijnsel en vloeibare lightbakmargarine de grootste zwendel die er bestaat? Maar ook: waarom knakworsten gek genoeg juist heel duurzaam zijn en je beter vis kunt kopen in de supermarkt dan op de markt. Opgeschreven in vrolijke vraag-antwoordvorm, waarbij taalliefhebbers ook hun lol op kunnen met termen als ‘slobberpuree’ (zakjes knijpfruit) en ‘huppelepupkorn’ (gezond brood). Voedselgekkies laten zich door dit boek vast niet van hun stokpaardjes afkrijgen, maar ik zou zeggen: aanrader.
Morgen het recept van Kipfilet Toscana à la Loethe.
Uit een pakje: Bertolli Maaltijdpakket Kipfilet Toscana
Mezze Penne Rigate pasta: Harde tarwegries.
Tomaat & oregano saus: Zonnebloemolie, tomatenpoeder 11%, zetmeel (aardappel, erwt), suiker, zout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, geheel geharde raapzaadolie, tomaat 3%, aroma, kruiden (oregano 0,8%, tijm, basilicum, rozemarijn, peterselie), knoflookpoeder, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaliumchloride.
Balsamico dressing: Suiker, zetmeel (aardappel, erwt), gejodeerd zout, maltodextrine, zuurteregelaar E262ii, voedingszuur E330, kruiden, karamelsiroop, fructrose, ui, melksuiker, mosterdzaad, palmvet, balsamicoazijnpoeder 1,7% (wijnazijn, druivenmost), gerstmoutextract, knoflookpoeder, specerijen, rode wijnextract, gistextract, citroensappoeder, rode bietensappoeder, zout.
Zelf toevoegen: 300 gram kipfilet, 4 tomaten, 100 gram sperziebonen, 150 gram (gemengde) sla naar keuze.
Loethe Olthuis, Zin en onzin in de supermarkt – over kopen en eten, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046822487, € 24,99.