Vaste prik op de terugweg vanuit Frankrijk: boodschappen doen in de hypermarché. Ik maak niet eens meer een lijstje want ik weet blindelings wat ik wil hebben. (O ja, hier staat een groter lijstje van Franse culi-souvenirs). Kleine zure cornichonnetjes, mooie blikjes vis en bonen, megapotten Dijon-mosterd, gekonfijte eendenbout, lekker zure mayonaise, walnotenazijn, et cetera. En bij de koekjesafdeling steevast lange vingers. Die zijn heel anders dan die bij ons, dat zijn van die kaarsrechte gesuikerde fabrieksgevalletjes. Prima voor in de tiramisu, maar niet om zo te eten, hooguit om peuters mee zoet te houden. Nee, ik heb het over lange vingers voor gevorderden.
Om te beginnen zien ze er in Frankrijk veel koekjesachtiger uit, zowel qua structuur als formaat. Breder, onregelmatiger, knapperiger. En bepoederd met poedersuiker, niet met kristalsuiker. Overigens maken de Fransen onderscheid tussen vingers. De meest brosse (zoals bij ons, maar dan toch nog altijd een stuk minder fabriekerig) heten ‘boudoirs’ en de wat zachtere chique, die ik het liefst neem, heten ‘biscuits à la cuillère’, lepelbiskwietjes.
Maar het nec plus ultra op langevingergebied zijn natuurlijk de roze uit Reims. Een stuk korter en rechthoekiger, ultrabros en uiteraard roze.
Uit een pakje: Fossier Le Biscuit rose de Reims
Suiker, tarwebloem, eieren, eiwitten, kleurstof E120, rijsmiddel (ammoniumbicarbonaat), natuurlijk vanille-aroma.
En wat doen de Fransen met al die lange vingers? Toetjes en taarten mee maken, zeker, maar het is vooral dé bruiloftsreceptieversnapering bij uitstek, om te dippen in champagne.
Na ettelijke bakpogingen komen die van mij in de buurt, maar voor het 100% ware gevoel, moet u toch echt naar Frankrijk. Maar hoe erg is dat?
OPROEP:
À propos: de komende zomer kook ik zeven weken lang uit buitenlandse pakjes en zakjes. En ik kan nog wel wat hulp gebruiken.
Zelf roze lange vingers maken?
Nodig voor ± 25-30 stuks:
3 grote eieren
100 g fijne kristalsuiker
100 g bloem
½ vanillestokje
snufje zout
rode levensmiddelenkleurstof
garnering: poedersuiker
Oven voorverwarmen op 175 °C. Splits de eieren boven twee kommen. Klop eerst de eiwitten tot ze stijf beginnen te worden, voeg 50 g kristalsuiker toe en klop verder tot mooie soepele pieken. Doe de overige 50 g suiker bij de eidooiers, plus het uitgeschraapte vanillemerg, plus 3 druppels rode kleurstof. Klop een paar minuten tot een mooi dik mengsel. Spatel het eiwit heel losjes (en vooral niet te lang) door het roze. Zeef bloem en zout erboven en spatel ook dit er luchtig maar kort door. Doe in een spuitzak met gladde mond. Spuit iets uit elkaar dikke streepjes van 10 cm lang op twee met bakpapier beklede bakplaten. Bak in de oven in ± 8-10 minuten gaar zonder echt te kleuren (dan verdwijnt het roze). Bestrooi meteen uit de oven met poedersuiker. Peuter ze na 5 minuten los van het bakpapier en plaats ze op het rooster. Laat in de uitgeschakelde oven nog eens 5-10 minuten verder drogen en knapperig worden. Let op: de tijd kan per oven nogal variëren.
TIPS:
• Trek met een stift hulplijntjes op de onderkant van het bakpapier zodat ze keurig allemaal even lang worden.
• Kan ook heel goed met 100 g zelfgemaakte vanillesuiker (= kristalsuiker waar al weken leegeschraapte stokjes vanille in geparkeerd staan).
• Zacht geworden? Opnieuw 5-10 minuten drogen in de oven (100 °C).
• Wellicht ten overvloede: wie geen kleurstof wil, ook al zijn het maar drie druppeltjes, laat die natuurlijk gewoon weg. Dan zijn ze maar niet roze. Bessensap en dergelijke zijn in dit geval geen alternatief: te weinig en het doet helemaal niks, te veel en je krijgt geen bros resultaat. Bakken luistert nu eenmaal nauw…
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016). Het nieuwe boek verschijnt begin september.