Vorige week vond ik in de koelkast ineens een noedelsalade terug van de fotoshoot voor mijn nieuwe kookboek, waar ik gisteren over schreef. Om onduidelijke redenen was die kennelijk niet op tafel beland met de eetgrage buren. Daar heb ik toen maar bamischijven van gemaakt. Niet dat ik die normalerwijze ooit eet of koop, maar je moet toch wat? En zowaar, ze bleken zo lekker, dat het recept daarvan prompt ook in het boek mocht. Hierbij, voilà, de primeur.
Uit een pakje: Mora bamischijf original
Gekookte mie 52% (water, harde tarwegriesmeel), water, paneermeel (tarwebloem, zout, gist, paprikapoeder, kleurstof: annatto), bamisaus (suiker, water, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout), tomatenpuree, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, zout, natuurlijk aroma, peper), margarine (plantaardige oliën (palm, raap, kokos), water, zout, emulgatoren: lecithine, E471, zuurteregelaars: citroenzuur, E202, kleurstof: caroteen), erwten, ui, kruidenmix (maltodextrine, zout, ui, tarwezetmeel, natuurlijk aroma (soja, tarwe), gefrituurde knoflook (knoflook, sagozetmeel, palmolie), kruiden en specerijen, koriander), tarwebloem, gegaard rundvlees 1%, gedroogde groenten (prei, ui, kool, paprika), wortel, gemodificeerd maïszetmeel, bamikruiden (kruiden en specerijen, groentepoeder (ui, champignon)), suiker, natuurlijk aroma, groentepoeder (knoflook), rundergelatine, zout, inuline, sambal oelek (rode pepers, zout), rundereiwit, rijsmiddelen: E450 en E500, stabilisator: guargom.
Zelf maken?
Nodig voor 8 stuks:
200-250 g gare bami (of noedelsalade)
4 lente-ui
½ rode peper
handje verse koriander
1 ei
3 handjes panko (toko) of zelfgemalen paneermeel
3 eetl bloem
Bechamel:
20 g boter
20 g bloem
1 eetl Japanse sojasaus
1 eetl sesamolie
1 blaadje gelatine
Bechamel: Laat de gelatine weken in water. Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe en laat al roerend een minuutje meebakken. Giet 100 ml water erbij en laat al roerend binden tot een dikke saus. Doe sojasaus en sesamolie erbij. Laat op laag vuur rustig 5-10 minuten garen zonder aanbranden. Snij de bami wat kleiner. Snij de lenteui in ringetjes, hak de koriander en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Los de gelatine op in de bruine bechamelsaus, meng hem dan grondig door bami en groenten. Te pittig? Ketjap manis. Te flauw? Extra sambal of rode peper. Spreid uit in een laag van 2 cm in een kleine braadslee. Laat in de koelkast minstens een half uur opstijven. Steek er met een kookring (Ø 8 cm) rondjes uit. Boetseer de restjes met behulp van de kookring tot ronde schijven. Haal ze achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Laat tot gebruik opstijven in de koelkast. Verhit 2 vingerdiktes olie in een hapjespan en bak ze met 4 tegelijk in ± 3 minuten goudbruin, halverwege omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier.
TIPS:
• Dit recept kan met kant-en-klare bami die u over hebt, ja zelfs die van de Chinees. Met kale gekookte noedels wordt het echter een flauwe hap. Meng daar anders 3 eetl Japanse sojasaus, 1 eetl sesamolie, 3 eetl limoensap, 2 eetl bruine basterdsuiker, 2 theel sambal en 2 uitgeperste knoflooktenen door, plus bijvoorbeeld wat wortelrasp en taugé.
• U kunt de ongebakken bamischijven prima invriezen. Wel liefst ontdooien voor het bakken.
Kijk, en zo komen ze in het boek. Maar da’s dan ook geen kiekje van mezelf, maar een foto van mijn onvolprezen vaste kookboekenfotograaf Harold Pereira.
Dit recept verscheen eerder in Trouw en staat vanaf 1 september in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Copyright: Koken met Karin.
P.S. In afwachting van dat nieuwe kookboek zijn er natuurlijk de antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).