De afgelopen weken waren een slagveld in mijn keuken. Er moesten namelijk zo’n 200 gerechten op de foto voor mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Omdat het intussen mijn twaalfde is, word ik er steeds handiger in, maar het blijft een logistieke operatie waarbij Waterloo verbleekt. Ik noem alleen al de twaalf A-4tjes aan boodschappenlijsten.
De fotograaf heeft met zijn schermen, lampen, statieven, lenzen en een laptop bezit genomen van de woonkamer, waar hij op een laag tafeltje alles fotografeert wat ik hem voor de neus schuif.
Samen met mijn onmisbare hulpkokkin sta ik een paar meter verder in de keuken te snijden, hakken, roeren en bakken, te midden van bergen pompoenen, courgettes, aubergines en tomaten, maar ook blikken kokosmelk, pakken rijst, dozen vol nootjes en een compleet maaiveld aan verse kruiden.
Zodra er iets klaar is, dient er een bijpassend stuk servies te worden gekozen uit de honderden witte borden, schalen, kommen en bakjes die in aanvankelijk strakke rangorde staan opgesteld.
Ook zijn er drie tassen vol ondergrondjes: witte kleedjes in alle soorten en maten, van linnen, van katoen, van kant, geborduurd, doorzichtig, netjes gevouwen of juist artistiek verfrommeld, al gaat de fotograaf gerust in de weer met de strijkbout, die ook nog ergens tussendoor zwerft. Vervolgens is het een kwestie van ‘klik’, ik schuif nog een sperzieboon naar links en een toefje peterselie naar rechts, weer ‘klik’, en hup, terug de keuken in. Aan het eind van de dag is het hele huis een ravage, maar staat er wel een tafel vol met eten. Gelukkig heb ik daarvoor mijn buren, die avond aan avond mogen aanschuiven of afhalen. Want natuurlijk gooien we niks weg.
En nu ligt het boek bij de vormgeefster, dus ik heb even pauze. Daarna volgen nog de laatste loodjes. En dan 1 september in de winkel!
Lees ook:
Hoe het allemaal begon
Een kijkje in de keuken, mét recept. Of: hoe een vergeten kliekje van de fotoshoot veranderde in een nieuw gerecht dat prompt ook in het boek mocht.
En jazeker, je kunt het boek nu alvast reserveren.