Vijf jaar geleden promoveerde ik van een strook onderaan Trouw naar een heuse eigen pagina in het gloednieuwe zaterdagmagazine ‘Tijd’. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Vooral bij ouderwetse gerechten klimt u massaal in de pen. Van hachee tot puree, van bouillon tot pudding, iedereen maakt dat van huis uit op geheel eigen wijze, zoals u mij voorzien van mooie herinneringen laat weten. Soms nog handgeschreven ook. Ik doe mijn best om iedereen te antwoorden, ook de kniesoren (“Waarom nou toch een recept met suiker/vlees/diepvriesdoperwten/de magnetron?”) en de enkele betweter (“Echter, een echt belangrijke misser in uw recept is het ontbreken van salie”). Of wat dacht u van de lezeres die zich beklaagde over mijn vorige foto bij deze rubriek “want knieën zijn immers niet het meest bevallige deel van de vrouw”? Die zal blij zijn dat ik inmiddels alleen nog met mijn hoofd in beeld ben.
Veruit de meeste reacties zijn positief: Trouwlezers zijn bij uitstek aardige mensen, zo blijkt. Met als voorlopig hoogtepunt natuurlijk alle loftuitingen ter gelegenheid van mijn 250e antipakjesaflevering, vorige zomer. Maar wees gerust, intussen loop ik weer gewoon in mijn schoenen hoor, in plaats van ernaast.
Om wat terug te doen trakteer ik vandaag op taart. Al was het maar omdat ze in het bakmixenschap elke keer weer wat nieuws verzinnen om mij op de kast te krijgen. Zoals nu weer ‘Cake & Taart Vulling’ van Dr. Oetker. In twee smaken: choco en salted caramel.
Uit een flacon: Dr. Oetker Cake & Taart Vulling Choco
Glucosestroop, water, suiker, maltodextrine, weipoeder, plantaardige vetten (palmpit, palm), 3,8% magere cacaopoeder, emulgator (E472a), natuurlijke cacaoaroma, conserveermiddel (E202), kleurstof (E171), zuurteregelaar (citroenzuur).
Zelf toevoegen: een taart.
Dat kunnen u en ik samen beter, met de oersimpele doch magische ingrediënten bloem, boter, eieren en suiker. En chocola natuurlijk, hét fuifelement bij uitstek. Ter verhoging van de feestvreugde gooi ik ook een snuf ouderwets-ordinaire (maar o zo lekkere) mokka in de strijd.
En weet u waar ik nou gelukkig van word? Van mensen die meteen op zaterdag mijn recept gaan maken en dan een foto sturen. Dan zit ik te glimmen van trots. Dus ik zeg: aan de bak!
Zelf choco-feesttaart maken?
Nodig voor 10 punten
Chococake:
8 eieren
175 g bloem
200 g suiker
100 g pure chocola (70%)
snufje zout
wat boter en meel voor invetten vorm
wat hagelslag
Mokkacrème:
250 g roomboter (kamertemperatuur)
250 g poedersuiker
3 eetl loeisterke espresso
50 g pure chocola (70%)
75 g walnoten
Oven voorverwarmen op 180 °C. Klem 2 vellen bakpapier vast op de bodem van twee kleine springvormen (Ø 18-20 cm). Kwast de zijkanten goed in met boter en bepoeder met wat bloem.
Cake: Smelt de chocola au bain-marie of in de magnetron. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Klop in een andere kom de eidooiers in een paar minuten licht en luchtig samen met de suiker. Mix de afgekoelde chocola erdoor. Schep de helft van de bloem plus een flinke lepel eiwit door het dooiermengsel. Herhaal. Spatel nu luchtig de rest van het eiwit erdoor. Verdeel eerlijk over de 2 bakvormen. Bak in ± 30 minuten gaar in de oven, check met een satéprikker in het midden, die moet er droog uit komen. Laat helemaal afkoelen. Bewaar de cakes in folie. Dit kan prima al de dag tevoren. Snij een eventuele bult eraf (en peuzel op), snij dan elke cake doormidden zodat u in totaal 4 plakken hebt.
Mokkacrème: Smelt de chocola au bain-marie of in de magnetron. Maak de espresso. Zorg dat ze allebei op kamertemperatuur zijn, anders gaat de boel schiften. Mix de boter minstens 5 minuten tot luchtig. Mix in porties de poedersuiker, chocola en espresso erdoor. Klop nog een paar minuten tot een luchtig geheel.
Hou 10 mooie walnoten apart, hak de rest grof.
Stapelen: Dotje crème op de serveerschaal (tegen het schuiven), 1e plak cake erop, 2 lepels crème erover uitspreiden met een spatel, bestrooien met walnotenhaksel, dan 2e plak cake, crème, walnoten, 3e plak cake, crème, walnoten en afdekken met de 4e plak cake. Zo netjes mogelijk stapelen. Plamuur eerst de zijkanten vol met de crème, dan de bovenkant. Dat mag creatief rustiek of kakstrak, wat u wilt. Duw de hele walnoten in de bovenkant en bestrooi met hagelslag. Laat in de koelkast een uur (of langer) opstijven, maar haal een half uur voor het serveren er weer uit.
TIP?
Te veel? Neem de helft van de ingrediënten en maak een klein taartje (met 2 lagen), dat kan ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).