Koken is een kwestie van uitproberen, experimenteren en zien waar het avontuur toe leidt. Welbeschouwd een stuk spannender dan bungeejumpen of helicopterskiën, met als bijkomend voordeel dat je na afloop nog te eten hebt ook. En iedereen weet: avonturieren maakt hongerig. Als kookboekenschrijver doe ik niets anders dan elke dag weer een beetje aanpielen in de keuken. Hoe ontstaan nieuwe dingen? Door te kijken wat je in huis hebt en te variëren op eerder werk. Wat slingert er nog rond in de koelkast? Zie ik daar niet een zielige ui? En een hand doperwten is misschien wel zo gezellig?
Laatst raakte ik voor mijn nieuwe kookboek aan de knutsel rondom het fenomeen hartige cake: een vehikel om op slinks-bevredigende wijze groente in te transporteren. Zo ontstond een zoete-aardappelcake waarvan de disgenoten na de eerste hap meteen riepen: net bobotie! Wie kent ‘m niet uit een pakje, die Zuid-Afrikaanse gehaktschotel?
Uit een pakje: Knorr Bobotie
Rijstmix: rijst 92%, rozijnen.
Sausmix: aardappelzetmeel, paneermeel (tarwebloem, gist, zout), eipoeder, ui, gedroogd kippenei-eiwit, zout, aroma, kerrie, gistextract, maltodextrine, palmvet, zwarte peper, laurierblad, kurkuma, voedingszuur: citroenzuur.
Kruidenmix: aroma, zout, knoflook, suiker, gistextract, koriander, maltodextrine, kerrie, kurkuma, palmvet, laurierblad.
Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 350 g sperziebonen, 1 groene appel, 125 ml crème fraîche,300 ml water, Blue Band Vloeibaar.
Sindsdien heb ik diverse varianten gemaakt, steeds met andere groente, maar deze versie blijft favoriet en heet bij ons thuis nog altijd ‘de vegetarische bobotie’. Je zou denken: gat in de markt voor pakjesmakers, maar die hebben geen boodschap aan vegetariërs. Ze zweren immers bij gehakt en vooral kipfilet. Zelfs bij vegetarische klassiekers als gado gado weet de poedermixindustrie er tóch weer kip in te fietsen. Uitzondering op de regel is Verstegen. Die doen een handje specerijen in een zakje, instrueren om er zelf pasta, groente en kaas bij te doen, noemen het doodleuk een ‘Vegetarisch maaltijdmixpakket’ en vragen er dan ook nog eens twee euro voor. Ha!
Nee, dan onze oosterburen. Maggi in Duitsland blijkt ineens volop mee te gaan met de tijdgeest. Ze hebben er nu een speciale “Fix & Frisch”-lijn voor vegetariërs. Zoals linzen-groenteburgers waar je zelf linzen en groente aan moet toevoegen of vega-bolognese waar je zelf vegetarisch gehakt en een blik tomaten bij moet kieperen. Wie zegt dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben?
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.