De Boekenweek is bij uitstek hét moment om je even bij te praten over mijn nieuwe kookboek-in-wording. Wááát, nieuw kookboek? Jazeker. Mijn twaalfde, keurig in twaalf jaar tijd. Als je eenmaal je ideale ritme gevonden hebt, moet je dat vasthouden natuurlijk.
Slim
Om met de titel te beginnen, die wordt: Slim zónder pakjes & zakjes. En dit wordt de cover, dan verklap ik die ook maar vast:
Nee, niet simpelweg een volgend (3e) deel Zónder pakjes & zakjes, maar een slimme variant. Noem het 2.0. Een boek waarmee ik je een systeem aanleer om voortaan überhaupt nooit meer te talen naar rare poedermixen. Niet schrikken van het woord ‘systeem’, er is niks engs of ingewikkelds aan. Slim koken betekent elke dag gevarieerd en lekker eten, optimaal gebruik maken van wat je in huis hebt, efficiënt boodschappen doen en niks weggooien.
Groente
Seizoensgroenten vormen het uitgangspunt: wat kun je allemaal doen met een pompoen of een bloemkool of bietjes? Geen volledig vegetarisch boek, maar eerder in de 80/20-lijn: 80% groente, 20% vlees of vis. Want we moeten meer groente eten, dat weten we heus wel, maar in een pan met water gooien is zelden de lekkerste oplossing. Gelukkig heb ik in dit boek een duizelingwekkende hoeveelheid alternatieve ideeën voor je.
Duurzaam & gezond
Slim koken staat voor nooit meer hetzelfde eten, want je creëert steeds weer nieuwe gerechten, ook met kliekjes en restjes. Je rolt vanzelf van het ene recept in het andere. En daar komt geen pakje of zakje aan te pas. Bijkomend voordeel: je krijgt vanzelf minder zout en suiker binnen. Kortom: duurzaam en gezond, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Zitten we daarmee bovenop de tijdgeest of niet?
Proefkonijnen
De bedoeling is dat het boek begin september 2017 in de winkel ligt, en gezien de creatieve en technische productietijd komt dat er in de praktijk op neer dat ik er nu tot over mijn oren in zit. Al weken – wat zeg ik? maanden – wordt er hier koortsachtig gekookt en treden de proefkonijnen af en aan, want zonder testpanel ben je nérgens, weet ik inmiddels. Steevast krijgen ze dan een beetje een raar menu voorgeschoteld, vaak met gerechten in twee varianten, zoals soep van rauwe of juist geroosterde bietjes. Garnalencouscous met tomatensaus of met kokossaus. Warme of koude komkommersoep. En dan met croutons of met Hollandse garnalen?
Darlings killen
Het wordt een dik boek (256 pagina’s), wat in de praktijk bij lange na echter niet dik genoeg blijkt, want ik heb veel meer ideeën. Dat betekent schrappen en schuiven, inkorten en darlings killen. Daar ben ik nog precies deze hele week mee zoet, want vanaf volgende week gaan we de recepten fotograferen (échte foto’s bedoel ik, met fotograaf Harold Pereira, niet mijn eigen huis-tuin-en-keukenkiekjes van hierboven), dus dan moet de basis natuurlijk klaar zijn. Op dit moment staat de teller op bijna 200 gerechten, waarvan ik er toch eigenlijk zeker driekwart op de foto zou willen zetten.
Gloeps.
Duim voor me. Het is voor een goede zaak!
Lees ook:
De fotoshoots
De laatste loodjes
P.S. Jazeker, je kunt het boek intussen bestellen.